Het verleden komt tot leven

Natascha van Limpt 19 november 2024 Auteur
(Recensie voor www.fantasywereld.nl)

Een vlotter vervolg
Het eerste deel van Catan kenmerkte zich door de vele personages vanuit wiens oogpunt het verhaal verteld werd. Deze trend zet zich voort. De drie broers die gezamenlijk uit het Noordland vertrokken, drukken nog steeds hun stempel op het verhaal. Zij zijn nu allemaal van middelbare leeftijd en hun rol is iets meer op de achtergrond, al zijn ze alle drie nog steeds van groot belang voor de samenleving. Er worden ook een hoop nieuwe personages geïntroduceerd, waarvan Jora, de dochter van de jarl, toch wel de belangrijkste is. Hoewel ik het aantal personages in het eerste deel nogal overweldigend vond en dit vooral een manier leek te zijn om het verhaal vanuit zoveel mogelijk perspectieven te belichten, is er in De orde van de raaf een veel duidelijkere verhaallijn die gevolgd wordt. Ieder personage dat aan het woord komt, draagt daar iets aan bij. Dit deel voelde daardoor veel meer als een geheel dan het voorgaande deel, dat soms toch wat fragmentarisch was of te veel over randzaken uitweidde. Het las veel vlotter en de personages hadden meer diepgang.

Klaus Tauber brengt het verleden tot leven
Waar er in het eerste deel een focus lag op de reis naar Catan en de beginselen van een nieuwe samenleving, heeft de gemeenschap aan de start van De orde van de raaf al grote ontwikkelingen doorgemaakt. Er zijn drie nederzettingen die in grootte verschillen, waaraan een vierde wordt toegevoegd. Het is interessant om te zien welke verschillende keuzes er gemaakt worden omtrent leiderschap, religie en wetgeving en welke gevolgen dit heeft. De auteur weet dit op zo’n manier weer te geven dat het allemaal heel echt voelt en je echt het gevoel hebt dat je een historisch verslag aan het lezen bent. Het was soms best confronterend om te lezen hoe zowel slaven als vrouwen behandeld werden en dat het overweldigen van een vrouw niet overal als een grote misdaad werd gezien – en mishandeling van een slaaf zelfs ‘rechtvaardig’ was. Slavernij werd deze keer ook beter met het wereldbeeld van de Noormannen verweven, waardoor je beter begrijpt waardoor het zo moeilijk is om daarvan los te komen en waarom het een wig drijft tussen de christelijke bewoners en degene die de Noordse goden aanhangen.

Overleven in de wildernis
Slavernij is dus opnieuw een belangrijk thema. Ook nu is er een groep slaven die wegvlucht: in dat opzicht lijkt het allemaal een beetje hetzelfde. Toch had ik nu het gevoel dat ik er meer midden in stond, omdat de personages beter zijn uitgewerkt. Dat maakte het een stuk spannender. Daarnaast lag de nadruk op Jora, die uit haar eigen samenleving verbannen wordt nadat ze de slaven heeft geholpen te ontsnappen. Zij moet in haar eentje de wildernis doortrekken terwijl er mannen jacht op haar maken. Jora was een leuk personage om over te lezen – slim, moedig en krachtig op een manier die geloofwaardig blijft in een door mannen gedomineerde wereld. Haar halfbroer Leif, die geen interesse heeft in zwaardvechten en daardoor geminacht wordt door zijn vader, de jarl, vond ik ook een interessant personage waarbij ik benieuwd ben hoe die zich verder gaat ontwikkelen. Hoewel het conflict dat er in dit deel centraal staat wordt opgelost, verwacht ik dat niet iedereen zich daarbij zal neerleggenen dat het in het derde en laatste deel opnieuw zal oplaaien.

Conclusie
De orde van de raaf is het tweede deel van de Catan-trilogie, die zich achttien jaar later afspeelt dan het eerste boek. Het verhaal volgt een duidelijkere verhaallijn dan zijn voorganger en de personages zijn ook beter uitgewerkt, waardoor dit deel beter de aandacht vasthoudt. Klaus Teuber slaagt erin het verleden tot leven te wekken, geeft blijk van gedegen kennis over vroege culturen en laat inlevingsvermogen zien wat betreft tegengestelde levenswijzen, religies en ideologieën.

Meer recensies van Natascha van Limpt

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur