Sfeervolle historische fantasy

Natascha van Limpt 19 november 2024 Auteur
(Recensie voor Fantasywereld)
3.5 ster

Echt aanvoelende personages die de clichés overstijgen
Twee jaar geleden las ik het Kraaien-tweeluik van Leigh Bardugo, dat door de goede plottwists en sterke personages tot mijn favoriete boeken behoort. Ik was dan ook heel benieuwd naar deze historische fantasy die voor een volwassen publiek bestemd is.

Luzia is op het eerste gezicht een bedeesd meisje, dat later toch over een scherpe tong blijkt te beschikken. Ze werkt als keukenmeisje en staat onder aan de sociale ladder. Hoewel ze best pienter is, wil ze dit niet aan de wereld laten zien. Ook wordt ze meermaals als lelijk omschreven, waardoor dit verhaal toch een ander gevoel oproept dan de stoere en beeldschone dames die je tegenwoordig in de vele romantasyboeken tegenkomt. Ik vond het wel verfrissend, evenals het feit dat er niet gelijk een seksuele spanning tussen de hoofdpersonages hangt, maar dat hun relatie langzaam groeit. Hierdoor vond ik Santángel en Luzia allebei heel ‘echt’ overkomen en de clichés overstijgen.

Van Santángel weten we aanvankelijk niet veel, behalve dat iedereen het een griezel vindt en dat hij onsterfelijk is. Ik was erg benieuwd naar het geheim dat hij met zich meedroeg en toen dat zo tegen de helft van het boek onthuld werd, vond ik het een sterk achtergrondverhaal. Wel was het mysterie rondom dit personage mijn grootste drijfveer om door te lezen; ik merkte dat mijn aandacht daarna verslapte en de ontwikkeling van de personages leek rond dat moment ook een beetje te stagneren. Hoewel ze wel naar elkaar toe groeien, kon ik niet echt voor ze rooten en miste ik toch een beetje pit.

Een middelmatig middenstuk en slot
Wanneer Luzia’s gave eenmaal ontdekt is, moet ze deelnemen aan een toernooi om haar ‘wonderen’ te laten zien en tegelijkertijd bewijzen dat deze krachten van God komen en niet van de duivel. Door het uitspreken van zinnetjes kan ze magie bedrijven; hoe dit precies in zijn werk gaat, blijft een beetje vaag. De gaven van de andere deelnemers waren niet erg indrukwekkend en eigenlijk zakte het verhaal hier een beetje in en had ik op wat meer spanning gehoopt. Het loopt allemaal anders dan je zou verwachten, wat enerzijds leuk is, maar toch ook een soort… gemiste kans leek. Ik kan hier niet veel over zeggen zonder te veel te verklappen, maar er had veel meer gedaan kunnen worden met Luzia’s krachten.

The familiar was op zich best een interessant verhaal en de auteur is er goed in geslaagd om historisch Spanje weer te geven. Toch grepen de personages me niet zo aan, was het plot niet erg indrukwekkend en is dit geen boek dat me zal bijblijven. De tekst las soms ook een beetje stroef, met hier en daar onnodige perspectieven of vooruitwijzingen. Wel verraste ze me dikwijls met mooie beeldspraak.

Conclusie
Met The familiar schrijft Leigh Bardugo haar eerste historische fantasy, waarbij ze de sfeer goed weet te vangen. Het is ook haar eerste standalone, wat als een gemiste kans voelt. Dit verhaal had de potentie om iets veel groters te worden. Liefhebbers van historische romans met een vleugje magie moeten dit boek zeker een kans geven, maar in vergelijking met haar andere boeken vond ik The familiar middelmatig en miste ik spraakmakende personages, een paar goede plottwists en spanning.

Meer recensies van Natascha van Limpt

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur