Mustread en pageturner voor thrillerliefhebbers!
Voormalig Stasi-agent Horst Vogel, berucht om zijn wrede ondervragingen van gevangenen, krijgt van de Russische geheime dienst een laatste opdracht. Een aantal van de CIA-leden die tijdens de koude oorlog hebben deelgenomen aan Operation Berlin en daarmee de val van de muur hebben bewerkstelligd, moeten op onopvallende wijze worden geliquideerd.
Wanneer een oud-politicus dood is gevonden in een flat in Utrecht, wordt AIVD-rechercheur Lara Fischer naar de plek gestuurd. Op een stoel zit een overleden man, verder oogt het appartement verlaten. Wanneer Lara de ruimtes inspecteert en een van de slaapkamers inloop, ontdekt ze tot haar schrik dat de inrichting identiek is aan haar eigen kinderkamer: hetzelfde jaren 80-behang, dezelfde kleding in de kast, dezelfde popsterren aan de muur….
In dit boek volgen we Lara Fischer dit wordt afgewisseld met hoofdstukken met andere personen, waarvan één regelmatig terug blijft komen. Deze extra personen zijn nodig om Lara en de andere kant van het onderzoek te begrijpen. Hierdoor wordt het verhaal nog beter te begrijpen. We starten in 1971 en maken dan een paar keer een sprong om in 2023 uit te komen.
Lara woont drie jaar samen met de Amerikaanse Scott en zijn dochter Evy. Scott werkt bij de Amerikaanse ambassade. Lara is net met een nieuwe baan bij de AIVD begonnen. Ze wordt opgeroepen om naar de dood van Gert Verheijen te kijken, omdat hij een oud-politicus is, wil men zeker weten dat het een natuurlijke dood is. Er is niets dat wijst op iets anders dan een natuurlijke dood. Waarom wil de AIVD dat het onderzoek binnen een paar dagen afgerond zijn? Lara besluit met haar collega’s zoveel mogelijk informatie te verzamelen in de hoop dat ze voor de deadline nieuwe informatie hebben die hen verder kan helpen. Waarom is er een kinderkamer precies hetzelfde ingericht als haar oude kamer? Gaat het haar lukken om info boven water te halen zodat ze door kunnen gaan met het onderzoek?
Het is verstandig om voor je aan het boek begint het filmpje van Fedor of droogijs te kijken, link op zijn facebookpagina. Zonder filmpje kan natuurlijk ook.
Voor mij was dit het vierde boek van Fedor de Groot, die voor mij boven in het rijtje van de Nederlandse Thrillerauteurs staat. Wel was het spannend omdat hij nu een andere uitgever heeft, maar gelukkig zat ik vanaf de eerste bladzijde weer in het boek. En ook deze keer liep het soms anders dan ik verwachtte. Daar houd ik van dat er een twist komt, waardoor mijn theorie weer onderuit gehaald wordt. Het boek gaat over vertrouwen, verraad, onzekerheid, doorzettingsvermogen, en familie. Ook wordt duidelijker wat er allemaal speelde in de “koude oorlog”.
Hij heeft de gave om met zijn woorden, beelden voor me te schetsen, waardoor ik het boek als een film voor me zie. Zijn boeken zijn ook zeer zeker geschikt om te verfilmen.