Nobelprijsboek dat niet bekoort
21 januari 2018
Een oude visser op Cuba heeft al 84 dagen niets meer gevangen en voelt zich verslagen. Het voelt ook zo aan alsof hij 84 jaar oud is, toch naar hedendaagse normen. Hij is mager en pezig, wordt ook zo afgebeeld op de afbeeldingen. Bijna geen haar meer... De afbeeldingen geven tenminste een gezicht aan het verhaal.
Het is een verhaal van 1952, hét boek waardoor Hemingway de Nobelprijs heeft gewonnen. Uiteraard voor de diepere lagen in het boek, maar het verhaal biedt mij te weinig houvast en laat me verloren drijven, achter Santiago en de marlijn aan.
Maar is het wel een marlijn? Want dit is verwarrend: is het een zwaardvis, een marlijn (vertaling van het Engelse marlin), een soort haai (vertaling van het Spaanse tiburón)? Of wordt het op het einde van het verhaal gewoon in het ongewisse gelaten? Uiteraard gaat het in dit boek niet over welke vis Santiago, de visser, uiteindelijk overwint (of net niet?), maar mij verwart dit... Ik wil weten over welke fauna het hier écht gaat. Het was toch geen droom hé? Volgens het boek in ieder geval niet....
Een waardige oude man is de visser wel, maar in een hopeloos en nutteloos gevecht, wat mij betreft. Misschien omdat we oude mannen nu niet meer laten vechten tot de striemen in hun handen staan... Mij boeide dit niet, de lagen zullen te verstopt onder de golven zijn geweest.