Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Verbinding zoeken...

26 december 2019
In het nieuwe boek van Ish Ait Hamou, Het moois dat we delen, leren we een jonge vrouw kennen die met de moed der wanhoop haar leven opnieuw probeert op te bouwen. Ze leeft in een appartement samen met haar vader en haar jongere broertje die haar zelf ook niet makkelijk dichterbij laten komen. Pas later in het boek leer je het hele verhaal van Soumia kennen, en wat het haar zo moeilijk maakt terug haar plaats in de maatschappij op te nemen.

In dezelfde wijk woont Luc, een bejaarde Vlaamse man, die in zijn buurt meer en meer Marokkaanse migranten heeft zien verschijnen. Hij heeft zijn eigen verhaal, en heeft het moeilijk met het feit dat hij zijn eigen buurt niet meer herkent. En hoewel hij toch buiten komt en contact probeert te zoeken. Als je begrijpt wat beide verhaallijnen met elkaar te maken hebben, ben je benieuwd of en hoe de verhalen van die ‘zij’ en die ‘hij’ nog samen komen in een ‘wij’. Na de eerste hoofdstukken waarin je langzaamaan met Soumia kennis maakt, ontrolt het verhaal na een trage start zich sneller voor je ogen en komt er ook wat meer vaart in.

Ish legt veel empathie, begrip en inzicht aan de dag om de twee levens en de verhalen stukje bij beetje te ontsluieren, wat van groter belang is dan de schrijfstijl die eenvoudig is, en die niet veel te raden laat. In tegenstelling tot het heel afwachtende plot weliswaar. In zijn boek oordeelt de auteur niet over zijn personages, en laat hij deze zo eerlijk en eenvoudig mogelijk aan bod komen. Er wordt ingezoomd op de familieleden van beiden die allen een andere rol innemen en zo een spiegel vormen van onze samenleving.

Als je als lezer de verhalen samen legt, kruipt er onbehagen door je heen. Ish legt pijnpunten bloot over onze verdeelde samenleving die heviger zijn dan in zijn vorige boek Cécile, en heeft het over zware thema’s zoals identiteit en wat ons uniek maakt, de media die heel wat dingen uitvergroten, polarisatie en het uiten van woede en wraakgevoelens.

Ish liep zelf met heel wat gevoelens van frustratie en teleurstelling rond toen hij terugkwam van de opnames voor het tv-programma Terug naar eigen land, een programma waarin hij met andere bekende Vlamingen de vluchtelingenroute naar Europa volgde. Vanuit die gevoelens heeft hij dit verhaal op papier gezet. Hij doet dit op zo’n manier dat hij dingen losmaakt bij zo vele lezers waardoor dit boek al weken op nummer 1 staat in heel wat Vlaamse boekenlijstjes, en vooral een breed publiek aan het lezen zet en doet nadenken hierover. Een mooi verhaal met een mooie uitwerking, is dan mijn conclusie. Ish is vooral ook een persoon die verbinding zoekt, en laat ons dit nu net enorm nodig hebben.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur