Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Schrijfster zoekt verhaal

13 september 2019
Niña Weijers (Nijmegen, 1987) schreef een tweede roman. En dat zullen we geweten hebben: met Kamers antikamers heeft Weijers het over het schrijverschap an sich: een schrijfster, het ik-personage, krijgt van een rijke weduwe een statig herenpand aangeboden om enkele jaren in te wonen zodat ze zich kan toeleggen op haar creatieve kant. Dat komt er echter niet zo makkelijk van. De naamloze schrijfster vindt het verhaal niet dat ze wil schrijven en schrijft dan maar fragmenten uit haar leven op. We mogen meekijken met haar vriendschappen, vooral met vriendin M, haar relaties, haar verliefdheden, haar vreugdes en haar verdriet.

Het is geen gemakkelijk boek geworden: de fragmenten kunnen als aparte verhalen beschouwd worden en schuiven in de tijd door elkaar heen; je weet niet zeker wanneer wat is gebeurd want je kent de chronologie niet helemaal van de belevenissen van de schrijfster in kwestie, ook al zie je wel een aantal dingen van het begin terugkomen in het laatste deel. Daarnaast speelt Weijers nog een ander spel met de lezer: wat heeft de schrijfster verzonnen en wat is er ‘echt gebeurd’ in haar leven. Daar heb je ook wat het raden naar. Het zet je als lezer wel aan het denken; zowel het zogenaamde meta-niveau als de structuur van het boek. Je mag meekijken in het hoofd van een schrijfster, waarvan je wel veronderstelt dat het van Weijers zelf is, en krijgt zo de vraagtekens voorgeschoteld die zij tegenkomt bij het schrijven van een boek.

Daardoor is het boek gebaseerd op waarheid en geloofwaardigheid, ook al kan het heel goed allemaal gefictionaliseerd zijn. Het belangrijkste aspect uit alle fragmenten, is het zoeken naar elkaar en het elkaar terug verliezen. En hoe we gelukkig kunnen worden. Toch is dit boek volgens mij als kunstvorm bedoeld en niet als een echt ‘verhaal’. De zeggingskracht die Weijers aan de dag legt, blijft soms ook nazinderen, hoewel de schrijfstijl niet erg opvallend is en eerder rustig, zonder enige franje. De voortdurende twijfel die een auteur moet voelen over hoe zij/hij een roman moet schrijven, is het belangrijkste dat hier naar boven komt. Haar vriendin M. is tegelijkertijd met haar een boek aan het schrijven waarin zij een personage zou worden.

Dit boek zal niet voor iedereen iets zijn, en ik vond er zelf niet altijd de nodige ontspanning in maar wel de spanning hoe de schrijfster uiteindelijk door het aan elkaar vijzen van haar fragmenten tot haar resultaat gekomen is, namelijk deze roman. Niet om weggeblazen door te worden, maar wel een knap staaltje aan schrijftechniek. Al met al een mooi bij elkaar geschreven werk!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur