Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een bezielde andere kijk op de Tweede Wereldoorlog

24 augustus 2020

Birgit Treipl (1965) debuteert met dit non-fictieboek als auteur waarin ze het biografische verhaal van haar van oorsprong Oostenrijkse vader neerschrijft. Zij is geboren en opgegroeid in Nederland, maar emigreerde in 2011 naar Brits-Columbia in Canada.

Haar vader, Victor Treipl, is als zoon van Oostenrijkse migranten geboren in Bandung, toenmalig Nederlands-Indië. Het reizen zit de familie in het bloed: in het eerste en volgende tussenliggende hoofdstukjes interviewt Birgit in Canada via Skype haar vader in Frankrijk, waar hij met haar moeder naar toe is verhuisd. De toon en de stijl van die hoofdstukjes zijn radicaal anders dan die van de chronologisch opgebouwde memoires van haar vader, die in de ik-persoon zijn geschreven. Het maakt dat je als lezer telkens volledig uit het verhaal wordt gehaald en voortdurend heen en terug moet switchen.

Die memoires, over hoe Victor en zijn familie de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd in Indonesië, zijn de spil van het boek. Voordat de oorlog uitbrak, leidde hij een luxeleven in het chique hotel Grand Hotel Lembang, het eigendom van zijn vader en tante Hilda. De relaties tussen zijn ouders en tante Hilda zijn vrij onconventioneel. De oplettende lezer heeft dit onmiddellijk door, maar de jonge Victor stelt helemaal geen vragen. Dat voor de hand liggende familiegeheim legt tante Hilda hem pas vele jaren later uit. Op vrij jonge leeftijd verliest Victor zijn beide ouders al aan ziekte.

Hij blijft met tante Hilda en de familie van zijn vader achter als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Het hotel wordt geconfisqueerd door de Nederlandse beheerder die hiervoor al klaarstond, en de ooms Pepi, Ferdi en Bruno worden om beurten opgepakt om samen met de andere Duitse mannen uit de regio van Bandoeng te worden vastgezet. Het oppakken en confisqueren van goederen van Duitse migranten door de Nederlandse bestuurders – waarvan velen onder hen overigens voor werkten – gebeurde bovendien uiterst willekeurig. Later horen de drie ooms bij de groep Duitse burgers die door drie Nederlandse pakketvaartboten in januari 1942 werden overgebracht naar Bombay in Brits Indië. Oom Ferdi overleeft de ramp niet die de Van Imhoff overkomt, de boot die door een Japans gevechtsvliegtuig wordt getorpedeerd én achtergelaten door de Nederlandse bemanning, en die tot Victors overlevering behoort.

De oorlog kantelt en de Japanners komen in 1942 aan de macht. Gelukkig weten Hilda en Victor te overleven in de verschillende kampen die hun worden toegewezen. Als de oorlog eindigt, wordt Indonesië al snel door Soekarno onafhankelijk verklaard. Na vele gevechten, politionele acties en te veel slachtoffers aan beide kanten aanvaardde Nederland de Indonesische onafhankelijkheid in december 1949. Uiteindelijk belandt Victor in zijn volwassen leven in Nederland en neemt hij er de Nederlandse nationaliteit aan.

Het bezielde verhaal van Victor is doorspekt met Indonesische termen die meehelpen aan de couleur locale, maar die niet alle lezers onmiddellijk door de context zullen begrijpen. Gelukkig is er achter in het boek een korte woordenlijst opgenomen. Zijn memoires zijn boeiend en belichten een onbekend thema dat geëxploreerd wordt, maar zinnen haperen soms en zijn wat te staccato; er is weinig afwisseling in ritme en schrijfstijl. Duidelijk is dat de schrijfster met veel liefde het verhaal van haar vader heeft vormgegeven, dat voor hem een therapeutische uitwerking had en waar zij drie jaar aan gewerkt heeft.

Er zijn enkele belangrijke parallellen te trekken tussen de koloniale Nederlands-Indonesische en de Belgisch-Congolese relatie. Dat de Europese migranten worden bediend door lokale hulpen zowel in Nederlands-Indië als in Belgisch Kongo zit bijvoorbeeld heel erg in de heersende logica ingebakken. Het thema maakt deel uit van de Europese kolonisatiegeschiedenis, die door de vroegere Europese kolonisatoren in de ogen gekeken en kritisch bestudeerd moet worden. Persoonlijke getuigenissen als deze vormen dan ook bij uitstek de bron om de jongere generaties in te lichten over ons verleden, zodat er lessen uit kunnen worden getrokken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur