Een origineel verhaal.

nathieleest 18 december 2024
Na al die lovende reacties op Bookstagram kon ik het niet laten: dit boek móést gelezen worden. Liane Moriarty is een van mijn favoriete auteurs, dus mijn verwachtingen waren torenhoog. En ja, het begon veelbelovend, met een prikkelend concept en een flinke dosis spanning. Maar eerlijk? Voor mij bleef de vonk halverwege een beetje uit.

Het verhaal begint met een ogenschijnlijk doodnormale vlucht van Hobart naar Sydney. Alles verloopt soepel, totdat een mysterieuze vrouw – laten we haar voor het gemak de "Death Lady" noemen – door het gangpad wandelt en de levens van de passagiers op z'n kop zet. Haar boodschap? Ze voorspelt hoe en wanneer ze zullen sterven. Gewoon, casual, tijdens de vlucht. En alsof dat nog niet genoeg is, blijken haar voorspellingen later ook nog eens uit te komen. Paniek in de tent, natuurlijk. Want wat doe je als je zéker weet dat je einde nadert? Ga je de strijd aan met je lot of laat je het over je heen komen?

Dit uitgangspunt vond ik origineel. De eerste hoofdstukken hadden me echt bij de kladden. Ik kon niet wachten om te ontdekken hoe de personages met hun onheilspellende toekomst zouden omgaan. Sommige passagiers proberen te ontsnappen aan hun lot, terwijl anderen erin berusten – die dynamiek vond ik super interessant.

Toch moet ik eerlijk zijn: de magie van het begin vervaagde voor mij gaandeweg. De vele verschillende perspectieven zorgden ervoor dat ik mijn aandacht verloor. Sommige personages kregen nét te weinig verdieping, waardoor ik me minder betrokken voelde bij hun lot. En dat is jammer, want met zo'n sterk concept had er meer in gezeten. Ik had graag langer willen stilstaan bij de impact van de voorspellingen op de levens van de passagiers. Want ja, sommige stukken waren echt intrigerend – vooral wanneer de voorspellingen daadwerkelijk uitkwamen. Maar andere verhaallijnen hadden van mij best wat compacter gemogen.
Dat gezegd hebbende, er is absoluut veel goeds over dit boek te zeggen. Het idee is origineel en dat houdt je nieuwsgierigheid levend. Moriarty weet bovendien hoe ze menselijke relaties onder druk kan zetten. De wisselwerking tussen angst, controle en het onvermijdelijke lot komt sterk naar voren. Ik merkte dat ik zelf ook begon na te denken over de vraag: zou ik willen weten hoe en wanneer ik doodga?

Kortom, een boek dat me wist te grijpen met z’n idee, maar me niet volledig heeft vastgehouden. Het begin was ijzersterk, het midden wat rommelig en het einde... tja, daar ben ik nog steeds over aan het nadenken. Was het een goede leeservaring? Absoluut. Gaat het op m’n favorietenplank? Helaas niet.

Meer recensies van nathieleest

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur