Een thriller vol leugens en geheimen.
Vanaf het eerste hoofdstuk leer je Tom en Jesse kennen, twee jongens die samen opgroeiden als beste vrienden, onlosmakelijk verbonden door hun eigen band én die van hun moeders, Jill en Bridget. Hun levens waren verbonden – tot die ene avond. Wanneer de jongens achttien zijn, loopt een avondje uit in een club volledig uit de hand. Er wordt gedronken, er wordt ruzie gemaakt en het escaleert dramatisch: Jesse ligt dood op de grond, en Tom wordt gearresteerd.
De kracht van Slater is hoe ze haar lezers tot het einde aan het lijntje weet te houden. Gedurende 90 procent van het boek had ik geen idee wie ik moest vertrouwen. Elke keer dat ik dacht dat ik het mysterie ontrafeld had, wist Slater met een nieuwe twist alles weer op zijn kop te zetten. Wat is echt en wat niet? Is Tom een koelbloedige moordenaar of een slachtoffer van omstandigheden? De personages zijn ontzettend goed uitgediept, vooral wat betreft hun familiebanden en relaties. Slater laat zien hoe ver mensen kunnen gaan uit liefde en loyaliteit, maar ook uit wanhoop en wraak.
Dit verhaal bouwt langzaam op. Het is een kwestie van geduld, want hoewel je snakt naar antwoorden, ontvouwt het mysterie zich tergend langzaam, bijna gemeen. Pas in de laatste honderd pagina’s begint alles op zijn plek te vallen. Het is precies deze trage, zorgvuldige opbouw die het verhaal zo verslavend maakt. Je wilt antwoorden, maar Slater dwingt je om elke pagina in je op te nemen, terwijl ze het mysterie stukje bij beetje prijsgeeft.
De wisselende perspectieven tussen Jill, Bridget, Tom en enkele anderen geven het verhaal bovendien extra diepgang. Je kijkt door de ogen van verschillende personages naar dezelfde gebeurtenissen. Elk perspectief werpt een nieuw licht op het verhaal en laat je twijfelen aan alles wat je dacht te weten. Hierdoor blijft het boek spannend tot de laatste bladzijde – met een slot dat helemaal klopt en de spanning waard was.
“Het huwelijk” is een knap geschreven thriller die je steeds op het verkeerde been zet. Geheimen en leugens worden langzaam ontrafeld, terwijl je als lezer worstelt met wie je moet geloven en wie niet. Een aanrader voor iedereen die van een psychologisch, goed uitgewerkt verhaal houdt.