Forensische spanning en persoonlijke intriges in een meeslepende thriller.
Als je op zoek bent naar een thriller die je meesleept in een wereld van forensisch onderzoek, mysterie, en persoonlijke intriges, dan is Identiteit Onbekend van Patricia Cornwell precies wat je nodig hebt. Dit is alweer de 28e (!) roman in de Kay Scarpetta-serie, maar laat je daar niet door afschrikken. Ook als je nog nooit eerder over deze briljante patholoog anatoom hebt gelezen, kun je zonder moeite in het verhaal duiken.
Het verhaal begint met een ijzingwekkende oproep: Dr. Kay Scarpetta moet na haar autopsie op een jong meisje – dat ‘per ongeluk’ is overleden aan een schotwond – direct naar een verlaten themapark toe gaan. Daar wacht haar een gruwelijke ontdekking: het slachtoffer is een oude vriend en collega, Sal Giordano. Dat hij ooit haar minnaar was, maakt de zaak alleen maar ingewikkelder. Wat deed hij op deze bizarre locatie? En kan zijn dood iets te maken hebben met het eerdere overlijden van het meisje wiens lichaam Scarpetta net onderzocht?
Cornwell trekt je direct het verhaal in met een razendsnel tempo en een plot dat zich over slechts drie dagen afspeelt. De spanning wordt op slimme wijze opgebouwd en de talrijke personages – een mix van vertrouwde gezichten en nieuwe spelers – voegen lagen van mysterie toe.
Wat opvallend is aan deze auteur is haar oog voor detail. Of het nu gaat om helikopters of autopsies, je merkt dat ze haar research gedaan heeft. De beschrijvingen zijn zo precies dat je het gevoel hebt erbij te zijn, al kan het soms wat veel zijn voor sommigen.
Hoewel de actie boeiend blijft, voelt de spanning niet constant adembenemend. Het verhaal leest echter soepel en de afwisseling tussen forensische details en Scarpetta’s persoonlijke struggles houdt het fris. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon Dr Kay wat ik erg prettig vond.
Identiteit Onbekend biedt een mix van spannende wendingen, intrigerende karakters en een goed uitgewerkt plot. Het verhaal is niet altijd bloedstollend, maar Cornwell weet je met haar scherpe schrijfstijl en oog voor detail moeiteloos door de bladzijden te trekken.