Geld maakt niet altijd gelukkig

Nel Crea 24 januari 2025
De Japanse weduwe geschreven door : Anette van Luyk.

De fraaie cover sprak mij direct aan en na het lezen van de proloog was ik nieuwsgierig naar het verhaal.
De Japanse Tomiko groeit met haar ouders en broer op in een van de arme wijken van Tokio. Vader werkt hard en moeder zorgt ervoor dat thuis alles op rolletjes loopt.
Dit is niet het leven wat Tomiko voor ogen ziet als zij aan haar toekomst denkt.
Zij wil trouwen met een rijke man om zo een onbezorgd leven te kunnen leiden.
Tomiko is een knappe vrouw en al snel heeft zij in de gaten dat zij door haar schoonheid goed te gebruiken een rijke man aan de haak kan slaan en dat gebeurd dan ook.
Als het huwelijk niet meer zo sprankelend meer is als in het begin neemt zij haar eigen toekomst in handen met alle gevolgen van dien.
Toch kan zij haar draai niet echt vinden in haar leven en zij komt zelfs in Nederland terecht, langzaam kom je erachter waarom zij deze keus gemaakt heeft.
Haar komst in Nederland heeft grote gevolgen voor Bart en zijn familie met name voor zijn dochter Femke.
We lezen het verleden van Tomiko over haar tijd in Japan en nu in het heden in Nederland
Het verhaal is heel goed uitgewerkt en beeldend soms haast filmisch geschreven.
De traditionele Japanse gebruiken en gewoontes hebben een grote rol in het boek en voor ons als buitenstaanders is dit zeer interessant om te lezen.
Het wordt vertelt vanuit verschillende perspectieven met name die van Tomiko waardoor je haar heel goed leert kennen. Zij is een vrouw met vele gezichten. Ook zij kan haar lot niet ontlopen en neemt zelf dan een beslissing die je niet zag aankomen.
Het boek leest snel en de schrijfstijl is aangenaam, een boek wat wel even in je hoofd blijft hangen.
Een spannende thriller met een stukje Japanse cultuur.

Meer recensies van Nel Crea