Koude rillingen
“ Koude dood “ geschreven door : Fedor de Groot.
De cover en de titel doen je de rillingen over je rug lopen. Zeker na het lezen van het eerste
hoofdstuk waar kinderen worden opgeleid als Stasi-agenten.
Een oud Stasi agent met een harde en zeer gewelddadige reputatie krijgt van de Russische geheime dienst zijn laatste opdracht en deze is, een aantal CIA leden die tijdens de koude oorlog hebben deelgenomen aan Operatie B te liquideren en dit moet onopvallend en geruisloos gebeuren.
Dan maken we kennis met Lambertha ( Lara ) Fischer. Zij werkt bij de AIVD als zij met haar team de verdachte dood van een oud politicus moet onderzoeken. Lara is een plichtsgetrouwe rechercheur en doet haar werk grondig. Tijdens het onderzoek wordt er nog een tweede dode gevonden en ziet ze dingen die haar terugbrengen naar haar jeugd en de rol van haar ouders hierin. Fanatiek als zij is wil zij dit tot op de bodem uitzoeken.
Dan maakt zij kennis met Mathias Vogel waarbij zij direct voelt dat hier iets niet klopt maar ze kan de vinger er niet opleggen.
Als het balletje dan eenmaal gaat rollen is er geen houden meer aan, ieder die zich met deze zaak bemoeid is zijn of haar leven niet meer zeker. Er gebeuren de vreselijkste dingen en de grote vraag is, wie kan je in deze nog vertrouwen.
Heden en verleden wisselen elkaar steeds af zodat je telkens een beter beeld krijgt hoe alles in elkaar steekt. De wrede werkwijze van de Stasi met betrekking tot de koude oorlog en de val van de muur, maar ook de rol van de CIA en de AIVD.
Een spannend en interessant verhaal met meerdere verhaallijnen en goed uitgewerkt.
Ook een boek waarbij alles niet echt goed afloopt en je het nog begrijpt ook. Je aandacht verslapt geen moment omdat er vaart in zit en er zoveel gebeurt dat je wel bij de les moet blijven.