Hier ga je over nadenken
“ Salomon “ geschreven door Jacqueline Zirkzee.
Deze fictieve roman laat je nadenken over het thema ouders en kinderen. Iedere ouder wil in eerste instantie het beste voor zijn of haar kind en als het dan door omstandigheden minder goed gaat moet er ingegrepen worden. In dit boek gaat het dan over Salomon de instantie waar het welzijn van kinderen voorop zou moeten staan.
De vijfjarige Juno woont samen met haar gescheiden moeder.
Vader is dol op zijn dochter en hij zou haar graag meer zien.
Moeder werkt bij Salomon en deze organisatie staat symbool voor rechtvaardigheid en zijn daar zeer streng in.
Ben je als ouder(s) bij deze instantie terecht gekomen wordt je alles afgepakt wat je lief is.
Wij lezen over de werkwijze van het systeem waarbij de ouders centraal staan en hun eventuele fouten haarscherp worden beschreven. In dit verhaal komen een aantal personen aan bod die niet standaard zijn, kinderen die thuis weggehaald worden en ouders die de weg kwijt zijn.
En heel duidelijk de vraag wat is er goed of fout. Dit alles wordt heel scherp en helder beschreven en je kunt er wat van vinden of niet. Schuldgevoelens, verdriet, onmacht, controle willen houden, alles komt aan bod. Het is ook geen standaard verhaal waarbij de oplossingen duidelijk zijn. Als de schrijvende figuur zelf met deze instantie in aanraking komt gaat zij het met andere ogen bekijken. Zo ook haar eigen leven en het feit dat niet alles zwart of wit is.
Het is interessant om te lezen hoe dit in de toekomst echt zou kunnen gebeuren en met wat voor gevolgen voor ouders en kinderen. Tijdens het lezen moet je wel opletten en bij de les blijven maar na het lezen heb je een andere kijk op bepaalde situaties gekregen.
De vijfjarige Juno woont samen met haar gescheiden moeder.
Vader is dol op zijn dochter en hij zou haar graag meer zien.