Under my skin....

nell81 24 juni 2024
Tijdens het lezen van "Wat liefde kan doen" moest ik heel vaak denken "under my skin". Zoals de poppenspeler van Lotte onder haar vel zit, is zij met dit boek onder mijn huid gekropen.
Lotte Kok vertelt haar verhaal, hoe een oprechte en liefdevolle relatie als zand door je vingers kan glippen. Stap voor stap neemt ze je mee in de cyclus van haar oprechte liefde, fijne momenten, zijn onbegrijpbare omslag en onredelijke verwijten, het verdriet en de pijn en dan weer de omslag.
Zoals ze zelf regelmatig twijfelt aan zichzelf, bekruipt je ook als lezer soms het gevoel: stap er toch uit! Je zou willen roepen: stop ermee, ga niet terug.
Maar uit ervaring uit mijn naaste omgeving, weet ik dat dat niet zo werkt. Lotte Kok beschrijft op een eerlijke en oprechte manier dat een pop eerst tot op de bodem moet gaan, voor ze echt weer voor zichzelf kan kiezen.
Aan de hand van gewone dagelijkse gebeurtenissen, vertelt ze hoe dwingende controle werkt. Ze brengt de mechanismen in kaart. Hoe verder de relatie gaat, hoe sterker de manipulatie wordt. Ook hoe moelijker het is om eruit te stappen en tegelijk om uit te blijven leggen dat je toch telkens weer opnieuw verder gaat. De perfecte illustratie van de manipulatie. Tegelijk schemert telkens toch ook hoop door en een blik op een positieve toekomst.

Ik heb vaak het boek willen weg leggen, net omdat het zo onder mijn huid kroop. Ik werd boos en verdrietig en opstandig. Lotte Kok hanteert een prachtige, uitgepuurde taal en schrijfstijl. Ze gaat tot op de bodem, zonder franjes of overdrijven. Tegelijk verweeft ze ook sprankjes hoop doorheen het verhaal. Als lezer klamp je je vast aan deze hoop en samen met Lotte zet je door, ga je stap voor stap mee naar een positieve uitkomt en in het herstel.

Ik heb alweer een pareltje ontdekt! Mijn grootste bewondering voor Lotte Kok haar oprechte verhaal, haar moed en fundamentele geloof in wat echt belangrijk is om vol te houden. Met haar verhaal kan ze hopelijk echt anderen tot steun zijn, ogen openen van de omgeving van slachtoffers en deuren open breken voor meer aandacht.
Ze schrijft prachtig, ik ben fan.
"Wat liefde kan doen" is een boek om zeker te lezen, maar zet je schrap. Het komt echt binnen. En vooral: hou vol! Het komt goed, want liefde heelt wel echt.

Meer recensies van nell81