Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hoe ideologie de wetenschap verwoest

Nico 17 maart 2022

Wie Louise Fresco googelt, stuit op een haast eindeloos CV. Begonnen als wetenschapper met veldwerk rond plantenteelt en bodemkunde in meer dan 60 landen buiten Europa en Noord-Amerika, is ze nu voorzitter van de Raad van Bestuur bij Universiteit Wageningen. De lijst met haar nevenfuncties is net zo imponerend als haar lijst gepubliceerde boeken. Dit is haar nieuwste, en het is indrukwekkend.

Als je zonder voorkennis begint te lezen duurt het een tijdje voor je beseft welke wereld je bent ingestapt. We beginnen in het (Botanisch) Instituut in Leningrad, waar de directeur Nikolaj Ivanovitsj Vasilav een bevlogen wetenschapper is, maar ook een avonturier. Zijn eerste reis door de Pamir blijft hem altijd bij. Een reis in een gebied tussen Turkestan, India en het emiraat van Boechara, ook bekend als de ‘Voetheuvels van de Dood’, naar de reizigers die er nimmer van terugkeerden. Nikolaj wel, hij leeft op bij het doorkruisen van het ongerepte land, het vinden van soorten rogge, gerst, planten die deze droogte en kou kunnen weerstaan en snel rijp worden. Zulke planten heeft hij nodig voor het noordelijke en centrale deel van Rusland, om hongersnood te bestrijden.

Maar Vasilov dient ook zijn taken in het Instituut te vervullen: administratie, vergaderingen, discussies, medewerkers aansturen. Toch weet hij in de loop der jaren een ongekende collectie van zeldzame zaden aan te leggen. Zo zeldzaam dat zelfs als de Duitsers in WOII Leningrad uithongeren, niemand de Collectie gebruikt voor voedsel. Hij bouwt aan zijn droom: zaden kruisen en gewassen kweken die genoeg voedsel opleveren voor heel Rusland.

De wereldgeschiedenis zit hem daarbij ernstig in de weg. Het communisme rukt namelijk op en hij moet dulden dat zijn Instituut langzaam overgenomen wordt door andersdenkenden. De nieuwe machthebbers, met name een Stalinist genaamd Lysenko, geloven niet in de wetenschappelijke manier van zaden veredelen en zo in de loop van jaren resistentie opbouwen tegen kou en droogte. Dat kan eenvoudiger en vooral heel veel korter, weet Lysenko zeker. Vasilavs gezag wordt ondermijnd. Een hardhandige wisseling van de macht begint.

Louise Fresco levert een prachtprestatie. Ze bouwt het boek vakkundig op, beginnend bij de goede jaren van Vasilav en de successen die hij boekt. Listig zet ze al wel bovenin de hoofdstukken de tekst van – blijkt later – de verhoren die Vasilav later moest ondergaan. Dat wekt prima de doorleeslust op.

Fresco’s passie sluit bij deze geschiedenis naadloos als een handschoen aan. Dit verhaal laat zo duidelijk de verschillen zien tussen ‘echte’ en ‘pseudo’-wetenschap, dat het hieronder aangehaalde citaat uit het boek eigenlijk overbodig is. Het is commentaar van een echte wetenschapper op het mistige gedachtegoed van De Man van Staal:

'Wat valt er nog te zeggen als de ideologie zegeviert over de wetenschap? Als de wens niet alleen de vader van de gedachte is, maar leidt tot bevel en totale blindheid voor de gevolgen? Iedere plantkundige weet dat er in het Noord-Siberisch laagland geen bossen voorkomen… Het idee om juist daar een miljoen bomen te planten is zo absurd dat het enige tijd kost voor hij begrijpt waarop dit bevel gestoeld is. Stalin is niet tegen wetenschap, integendeel. Hij leest, naar men zegt, uitsluitend wetenschappelijke boeken … Maar hij houdt slechts van wetenschap die zijn ideeën schraagt. De staatsideologie moet zijn wil opleggen aan de natuur, nooit omgekeerd. De natuur moet net als de mensen worden onderworpen en daarom worden er bomen geplant in Siberië.'

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nico

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur