Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Weemoedig op weg naar de laatste penseelstreek

Nico 13 mei 2022

Barok. Dat woord komt in gedachten bij het lezen in Het broze licht. Auteur Tomás González gaat los in de specifieke stijl die we al kennen van zijn vorige boeken, een stijl die zich het best laat omschrijven als barok. Zo’n stijl heeft het nadeel dat je ogen soms struikelen over slecht bij elkaar passende woorden of zinnen, maar soms ook gekieteld worden door prachtige uitdrukkingen die een hemels (of hels) beeld oproepen.

'Ondanks mijn enorme loep moest ik het schrijven een uur lang staken, want ik kon de woorden niet goed meer onderscheiden. En dat terwijl ik groot schrijf: de klinkers zijn zo groot als reuzenbramen. Als ik niet meer kan zien – en dat komt steeds vaker voor – ga ik liggen en vraag aan Angela, de vrouw die het huishouden voor me doet, of ze een kompres op mijn ogen en voorhoofd wil leggen en dan concentreer ik me op het geluid van de vogels of ik zet muziek op. Van de vogelgeluiden springt dat van de blauwe tangara er voor mij uit.'

González staat in zijn eigen land bekend als "het best bewaarde geheim van de Colombiaanse literatuur". Zijn vorige roman verscheen in het Nederlands als Ontij, een verhaal dat al even raadselachtig in elkaar steekt als Het broze licht. Het verhaal van dit boek is snel samen te vatten omdat het kort is, vrij kort zelfs. Maar wel erg krachtig.

David, de verteller, is schilder. Of beter gezegd, hij was schilder toen hij nog voldoende zicht had. Nu is hij ouder, vermoeider en ziet zo weinig dat hij de kleuren niet goed meer kan onderscheiden, de penselen aan de kant schuift en zich van ellende toelegt op schrijven. Zo leren we dat Jacobo, zijn oudste zoon, na een zwaar auto-ongeluk verlamd raakt vanaf zijn nek. Vanaf die tijd heeft hij ondraaglijke pijn, te ondraaglijk om te wachten op de dood. Hij gaat in de Verenigde Staten zelfmoord plegen, of toch niet? Met die vraag in grote rode letters in hun hersens, blijven de ouders thuis, wachtend op Het Nieuws. Intussen schrijft David door, met langzaam slechter functionerende zintuigen en de laatste tijd ook een allerdoortrekkende vermoeidheid. Als Het Nieuws komt, komt dat als een verrassing. Onaangenaam? Of toch niet?

Ondanks de brokkelige stijl is het lezen van dit boek, vertaald door Jos den Bekker, geen straf. González schildert zijn woorden als moderne schilderijen, wild, uitspattend in een baaierd van kleuren, zacht, troostend, golvend. De vergelijking die door het boek heen loopt is de grootste uitdaging in dit stadium het leven van de hoofdpersoon: hij probeert schuim te schilderen. Als een soort laatste meesterwerk voor hij naar gene zijde vertrekt.

Schuim? Ja, schuim. Elke dag steekt de schilder op de veerboot over naar zijn woonplaats, palet in de aanslag, leunend over de railing, turend in het woelige water. Naar is het schuim dat de schroef van de veerboot opwerpt. Dat schuim is elke dag anders, heeft net een andere kleurtint, een broos licht, een andere ziel die hij vast wil leggen. Zijn leven is bijna voorbij, maar hij blijft naar het mooie zoeken.

Een dik boek is dit niet, een mooi boek wel, dat over alles gaat wat ons raakt: leven en dood, schuld en boete. De moeite waard.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nico

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur