Lezersrecensie
Verder en verder, door steeds beter te mislukken
De toch al berucht ontoegankelijke Samuel Beckett (1906- 1989, Nobelprijswinnaar 1969) bereikte een hoogtepunt van duister minimalisme in zijn trilogie van op late leeftijd geschreven novellen: "Company " (Gezelschap), "Ill seen ill said" (Slecht gezien slecht gezegd) en "Worstward Ho". Met name in die laatste novelle wordt volkomen elliptisch gestameld over de totale fragmentatie en ongrijpbaarheid van onze binnenwereld en buitenwereld. Elke zin breekt zichzelf af, elk samenhangend proza moet wijken voor associatieve en ondoorgrondelijke poëzie, elke grijpbare betekenis maakt plaats voor schimmigheid en nagenoeg betekenisloos klankspel. Beckett zelf beschouwde "Worstward Ho" dan ook als onvertaalbaar, terwijl hij gewend was om zijn teksten te vertalen van Engels naar Frans of omgekeerd. Toch is "Worstward Ho" meerdere malen in het Nederlands vertaald, o.a. door Martine Vosmaer en Karina van Santen, als "Ten slechtste gekeerd". Een verdienstelijke vertaling, overigens. Hij evenaart weliswaar lang niet de poëtische kracht van het Engelstalige origineel, maar dat is ook nauwelijks mogelijk. En zonder die vertaling had ik indertijd nauwelijks chocola kunnen maken van dat Engelstalige origineel.
Maar nu is er een nieuwe vertaling: "Ergstwaarts vooruit", van Erik Bindervoet, bekend van zijn prachtige Joyce- vertalingen samen met Robbert- Jan Henkes. En ook deze Beckett- vertaling is prijzenswaardig: niet per se beter dan die van Vosmaer en Van Santen, maar wel vindingrijker, poëtischer, stamelender, meeslepender. Zodanig zelfs dat ik mij helemaal door Bindervoets ritmische en klankrijke Nederlands liet meenemen, en soms nauwelijks keek naar ritme en klank van het Engelse origineel. Al denk ik niet dat iedereen eens zal zijn met de keuze om “gone” te vertalen met “vort”, en “on” met “verder”. Maar mij beviel dat prima. Ook al gaat daarmee wel wat associatieve klankrijkdom verloren (de ritmische herhalingen van “on” en het daarop rijmende “gone”), maar die wint Bindervoet op andere manieren weer terug. Bovendien is zijn nawoord informatief en in Beckettiaanse taal geschreven: Bindervoet licht mooi toe hoe Beckett werkt, en maakt dit tevens pregnant voelbaar door zijn imitatie van de Beckettiaans- elliptische stijl. Ik bewonder dat. Zoals ik ook bewonder hoe Becketts enorme elliptische kracht nu ook in het Nederlands van de pagina’s afspat. "Ergstwaarts vooruit" vond ik kortom een belevenis, ondanks dat ik het Engelstalige origineel en de eerdere vertaling al kende. Het is een dun boekje: 30 bladzijden nieuw vertaalde Beckett met veel witregels, 15 pagina’s nawoord. Ik had het dus in een halve middag uit. Maar daarna las ik het opnieuw, en weer opnieuw, en weer opnieuw. En vervolgens werkte het nog dagenlang door in mijn hoofd.
Nu eerst een bekentenis: ik ben een mateloze Beckett- fan, tot op het idolate af. Zijn romantrilogie "Molly/Malone sterft/Naamloos" vind ik een van de allergeniaalste boeken die ooit zijn geschreven. Zijn roemruchte toneelwerk vind ik adembenemend. En zijn laatste korte toneel- en prozawerken vind ik formidabel. Geen enkele schrijver ter wereld maakte zo voelbaar dat we voortdurend falen en mislukken. Maar heel weinig schrijvers benadrukten zo consequent dat we zijn geworpen in een wereld die van elke zin is verstoken. Ook liet hij ons indringend ervaren dat we de wereld alleen kennen als fictief beeld in ons eigen hoofd, terwijl we ook nog eens helemaal niks begrijpen van ons eigen hoofd. Elke voorstelling van ons ik en de wereld is dus een drogbeeld, een schim, een hol geluid, een spookachtige schemering. Die nooit enige kern raakt, want er is geen kern. Dus we dolen allemaal doelloos rond. Zonder iets te begrijpen van de wereld of van onszelf. Zonder ooit te kunnen zeggen waarom wij er zijn of waarom de dingen er zijn. En zelfs zonder met zekerheid te kunnen zeggen DAT wij of de dingen er zijn. Onder alle zogenaamd zinvolle wereldbeelden gaapt een zinloze leegte. Onder alle woorden die we gebruiken gaapt een woordloze stilte of een betekenisloze ruis. Zeker is slechts de dood, de leegte, het chaotische niets. Maar ook dat begrijpen we niet.
Precies tot dat niet- begrijpen wil Beckett zich verhouden. Sterker nog: hij wil het niet- begrijpen doorleven tot op het bot. En hij wil tasten naar ervaringen voorbij de woorden en voorbij de waarneming. Naar ervaringen dus van het betekenisloze niets. Naar ervaringen van totaal niet- meer- weten en betekenisloos gestamel. Naar ervaringen van totaal gebroken werelden, waarin geen enkele zin erin slaagt een volzin te worden en waarin geen enkele gedachte aan contradictie en fragmentatie ontkomt. Naar ervaringen kortom waarin al onze kennisinstrumenten falen. Die mislukking is uiterst ontnuchterend. Maar ook een bevrijding die ons van veel illusies ontlast. Misschien geeft Beckett mij daarom steeds een vreemd soort serene rust. Ook nu weer. Gecombineerd met opgetogenheid over zijn altijd weer originele en volstrekt compromisloze stijl en vorm. En gecombineerd met een bepaalde onmacht. Want deze recensie is mislukt, omdat hij te analytisch is en te weinig meebeweegt met Becketts ongrijpbare ritme. Maar als ik wel met dat ritme meebeweeg wordt mijn stuk volkomen onbegrijpelijk, en dan mislukt de recensie ook.
Dat laatste is trouwens tegelijk best komisch. Net als het werk van Beckett: hij ondermijnt en relativeert alles, op vaak uiterst zwartgallige wijze, maar ik moet daar soms hard om lachen. Want zijn werk is soms pure slapstick, zij het slapstick van een zeer zwarte en wrange soort. Alleen de titel is al zwart- komisch, zoals Bindervoet laat zien: “Westward Ho!” of “Eastward Ho!” zijn bestaande vrolijke aansporingen om op reis te gaan naar een betere wereld, “Worstward Ho” of “Ergstwaarts vooruit” daarentegen spoort aan om op reis te gaan naar het ergste van het ergste, het slechtste van het slechtste, de ultieme mislukking.
De eerste zinnen van "Ergstwaarts vooruit" dompelen ons meteen onder in gefragmenteerde onbepaaldheid: “Verder. Zeg verder. Zij verder gezegd. Op een of andere manier verder. Tot op geen noch andere manier verder. Gezegd op geen noch andere manier verder”. Gefragmenteerde taal, die uit stagnatie is opgetrokken. Taal die alleen voortgaat door niet voort te gaan. Die alleen verder gaat door niet verder te gaan. Wat in de allerlaatste zin van de novelle wordt bevestigd. Of gewoon letterlijk wordt herhaald: “Gezegd op geen noch andere manier verder”. Zodat de toch al zo stokkende novelle ook nog eens een in zichzelf ronddraaiende cirkel is. Bovendien, wie spreekt hier tot wie, en waarover? Wie zegt tegen wie “verder” zonder verder te komen, en waarom? De anonieme spreker lijkt een uit het niets komende stem zonder enig ‘ik’, de anonieme luisteraar lijkt niets meer dan een anoniem luisterend oor zonder lichaam. Tenzij de anonieme, uit het niets komende stem praat met zichzelf. Zodat we te maken hebben met een ik- loze innerlijke monoloog. En misschien is ook dat te veel gezegd, gezien latere passages als: “Verergerende woorden van wie onbekend. Waarvandaan onbekend. Tot elke prijs onbekend”. Misschien kunnen we de stemmen alleen maar beschrijven als “Voorbijloos. Daarvandaanloos daar. Derwaartsloos daar. Daarvandaanloos derwaartsloos daar”. Dus als stemmen of woorden zonder spreker en zonder luisteraar. Zoals ook onze eigen stemmen in zekere zin zonder spreker en luisteraar zijn: we kennen onszelf immers niet, en we kennen onze luisteraars al evenmin. Merk bovendien op hoe die laatste hakkelende zinnen, door hun klankassociaties en hun elliptische vorm, ook dicht de pure en dus betekenisloze klank benaderen. Wat hun ongrijpbare onbepaaldheid nog versterkt. Lezers als u en ik zijn gewend aan verhalen met redelijk herkenbare personages en vertellers, en zijn ook gewend om in onze waarneming van de wereld uit te gaan van de stabiliteit en kenbaarheid van ons eigen perspectief en van onze eigen wereld. Maar "Ergstwaarts vooruit" ondermijnt dit alles volkomen, en nodigt ons uit om ons tot iets onvoorstelbaars te verhouden: een wereld zonder herkenbare personages, die bovendien niet waargenomen wordt vanuit een herkenbaar perspectief. En juist wel vanuit een perspectief waarin de volstrekte woordloosheid dicht benaderd wordt: “Geen woorden voor wat als woorden vort” (“No words for what when words gone”). En waarin dus zelfs elk grijpbaar “wat” nagenoeg is verdwenen.
Vroeg in "Worstward Ho" staan dan ook de beroemde zinnen: "All of old. Nothing else ever. Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better". Zinnen die Bindervoet treffend vertaalt: “Alles van oudsher. Nimmer iets anders. Immer geprobeerd. Immer mislukt. Maakt niet uit. Probeer weer. Misluk weer. Misluk beter”. Steeds beter mislukken: alleen zo komt Beckett vooruit. Door “verder” en “verder” en “verder” te zeggen, en niet verder te komen. En niet verder te willen komen. Want bij hem gaat het niet om het overwinnen van het eigen falen en het vermijden of ongedaan maken van de mislukking, maar om het steeds bewuster ervaren en doorvoelen van de mislukking. Wat, voor mij, een existentiële kant heeft: hoe ouder we worden, hoe scherper we onze eindigheid en mislukking ervaren. En hoe meer we ons tot onze ultieme mislukkingen moeten verhouden, hoe zwaar dat ook is. Tegelijk hebben deze zinnen, voor mij, ook een bevrijdende kant. En werken ze als een eye- opener. Juist het mislukken en haperen van de woorden maakt ons immers ontvankelijk voor ‘iets’ wat niet grijpbaar is voor de woorden. Juist het mislukken en haperen van het verhaal maakt ons attent op ‘iets’ wat zich niet laat vatten in een verhaal. Al is dat ‘iets’ mogelijk alleen een vormloze leegte, of niets meer dan een vaag en onbewijsbaar vermoeden ervan. Beckett berooft mij hartgrondig van de illusie dat ons leven louter opgetrokken is uit geslaagde activiteiten. Ontnuchterend, maar het helpt mij om mij een klein beetje los te maken van die illusie. Beckett dompelt mij onder in ervaringen van totaal niet meer weten, in ervaringen waarin mijn woorden en concepten volkomen ontoereikend zijn. In ervaringen dus vol van “No words for what when words gone”. Ontnuchterend, maar juist daardoor kan ik mij weer iets beter verhouden tot mijn eigen onwetendheid en ontoereikendheid. Dankzij Beckett leer ik dus hoe ik steeds weer ietsjes beter kan mislukken. Of hoe ik mij iets beter kan verhouden tot mijn mislukkingen. Of dat ik dat op zijn minst zou moeten proberen, ook al weet ik niet precies hoe. En ik bewonder vooral hoe bondig, krachtig en elliptisch Beckett dit soort inzichten bij mij oproept.
In "Ergstwaarts vooruit" wordt bovendien gespeeld met de gedachte dat de hele wereld alleen maar bestaat in ons hoofd. Zodat we totaal niet uit ons hoofd kunnen ontsnappen. Terwijl we tegelijk niets weten over dat hoofd. Ook ons beeld van ons hoofd is immers niks meer dan een bedrieglijk beeld in ons hoofd. Een welbekende, maar duizelingwekkende filosofische gedachte. En die gedachte wordt in Becketts elliptische taal nog pregnanter: ”Nu beter erger mislukken. Nog een. Zeg nog een. Hoofd verzonken in kreupele handen. Vertex verticaal. Ogen dichtgeknepen. Zetel van alles. Kiem van alles”. Of: “In de schedel alleen de schedel te zien”. En de ogen in dat in zichzelf opgesloten hoofd zijn niets meer dan “Dof zwarte gaten. Onwrikbaar gapend”. Wat iets verderop tot nog meer ontnuchtering leidt, die uiteraard weer in duistere ellipsen wordt opgediend: “Twee zwarte gaten in voorschedel. Of één. Probeer beter nog erger één. Eén dof zwart midvoorschedels. De hel van alles in. De hel van alles uit. Zeg vanaf nu staren zo beter dan niets ergers”. Dat onderstreept nog hoezeer elk herkenbaar perspectief ontbreekt: de hij/zij over wie hier gesproken wordt is niets meer dan een in zichzelf opgesloten schedel met zwarte gaten (of een enkel zwart gat) in plaats van gewone ogen. Wel kunnen ook die zwarte gaten wijd worden opengesperd: “Het staren. De hele smalle vlekken. Geen vlekken. Alles helder. Dof helder. Zwart gat wijd open op alles. Laat alles erin. Laat alles eruit”. Maar wat dan ‘zichtbaar’ wordt is het volstrekt onbekende en onbepaalde. Want als je de eigen ogen opvat als zwarte gaten, en de eigen schedel als een spelonk die de hele wereld lijkt te omvatten maar die feitelijk alleen zichzelf ziet, dan krijg je een heel ander en onvertrouwd perspectief op je ogen en je geest. En alleen daardoor al worden ook de dingen die je ziet – de beelden ervan in je ogen, de interpretatie van die beelden in je hoofd- volkomen beroofd van hun ooit zo vertrouwde en vanzelfsprekende karakter. Dan immers vertrouw je de eigen ogen niet meer, laat staan het eigen hoofd. En dus ook niet de gedaantes die de dingen aannemen via je ogen en in je hoofd. Want die ervaren we dan niet langer als correcte waarnemingen van objecten, maar als drogbeelden die van elke feitelijkheid zijn verstoken.
Geen wonder dan ook dat het ‘verhaal’, voor zover we daarvan kunnen spreken, voor een deel draait om een geleidelijk verschijnend en weer verdwijnend vaag beeld. “Stukje bij beetje een oude man met kind. In de doffe leegte stukje bij beetje een oude man met kind”. Een beeld dat steeds onbepaalder wordt: “Dof haar. Dof wit en haat zo blond dat in dat doffe licht dof wit. [….] Verder ploeteren als op de leegte. Doffe handen. Dof wit […], Even plotseling vort plotseling onveranderd terug als één donkere schim ploeteren zij niet omkerend verder.” Dat is mislukken in optima forma: het beeld wil door al zijn dofheid maar niet echt een beeld worden, en is ook nog eens vol van geploeter. Later komt er bovendien iets anders voor in de plaats, namelijk het vage beeld van een oude vrouw. Een beeld dat bijna samenvalt met het ongedefinieerde niets: “Niets en toch een vrouw. Oud en toch oud. Op ongeziene knieën. Gebukt zoals in liefhebbende herinnering sommige oude grafstenen bukken. Op die oude begraafplaats. Namen vort en van wanneer tot wanneer. Stom bukken boven de graven van niemand”. Rouwt die oude vrouw om de oude man met kind die eerder vaag opdoemden? We weten dat niet, want zij blijven anoniem en zonder gedaante, net als de vrouw, en de graven zijn van niemand. De oude vrouw valt in deze elliptische zinnen bovendien deels samen met grafstenen zonder naam en zonder data. Alsof ze niets meer is dan een anonieme en ongearticuleerde schim, zwevend tussen leven en dood. Of wellicht alleen een schimmig en dof spookbeeld in de schedel van een anonieme en ongearticuleerde waarnemer. Ook in andere elliptische zinnen komt die ongearticuleerde schimmigheid pregnant naar voren: “Zo beter erger vanaf nu die schim van een vrouw. Van een oude vrouw. Misluk vervolgens in pogen te zien te zeggen […]”. Het beeld wil kortom maar geen concrete gedaante aannemen. Het zien en zeggen van dit beeld mislukt. En mislukt elke keer dat het beeld herhaald wordt weer beter. Want dan wordt het nog slechter gezien en nog slechter gezegd.
Deze novelle doordringt ons dus van de leegtes onder onze woorden. Van onbepaalde witruimtes tussen die woorden. Van het onbepaalde niets. Van ons hakkelende niet- weten. Van de ellipsen in ons hoofd. Beckett ging het steeds om “de uitdrukking dat er niets uit te drukken is, geen middel om uit te drukken, geen vermogen om uit te drukken, geen verlangen om uit te drukken, en tegelijk de verplichting om uit te drukken”. Daarmee zegt hij, volgens mij, dat hij voortdurend verwijlde in het nergens en het niets. En dat hij daar uitdrukking aan wilde geven, door de dingen slecht te zien en slecht te zeggen. Dus door te mislukken. Veel mensen haten Becketts proza, omdat ze het te cryptisch, te minimalistisch en te deprimerend vinden. Maar zelf had ik ook nu de sensatie dat ik eventjes een glimp opving van het naakte zijn, zonder enige betekenis, en van het naakte niets. Ik voelde mij bovendien voor even bevrijd van alle overbodige schijnzekerheden. En van alle conventies en leesverwachtingen die ik als lezer normaal gesproken wel heb. Ik genoot bovendien van Becketts unieke stijl en vorm, die in Bindervoets Nederlands mooi tot zijn recht komt. Dat hij nog veel meer van Beckett moge vertalen!
Maar nu is er een nieuwe vertaling: "Ergstwaarts vooruit", van Erik Bindervoet, bekend van zijn prachtige Joyce- vertalingen samen met Robbert- Jan Henkes. En ook deze Beckett- vertaling is prijzenswaardig: niet per se beter dan die van Vosmaer en Van Santen, maar wel vindingrijker, poëtischer, stamelender, meeslepender. Zodanig zelfs dat ik mij helemaal door Bindervoets ritmische en klankrijke Nederlands liet meenemen, en soms nauwelijks keek naar ritme en klank van het Engelse origineel. Al denk ik niet dat iedereen eens zal zijn met de keuze om “gone” te vertalen met “vort”, en “on” met “verder”. Maar mij beviel dat prima. Ook al gaat daarmee wel wat associatieve klankrijkdom verloren (de ritmische herhalingen van “on” en het daarop rijmende “gone”), maar die wint Bindervoet op andere manieren weer terug. Bovendien is zijn nawoord informatief en in Beckettiaanse taal geschreven: Bindervoet licht mooi toe hoe Beckett werkt, en maakt dit tevens pregnant voelbaar door zijn imitatie van de Beckettiaans- elliptische stijl. Ik bewonder dat. Zoals ik ook bewonder hoe Becketts enorme elliptische kracht nu ook in het Nederlands van de pagina’s afspat. "Ergstwaarts vooruit" vond ik kortom een belevenis, ondanks dat ik het Engelstalige origineel en de eerdere vertaling al kende. Het is een dun boekje: 30 bladzijden nieuw vertaalde Beckett met veel witregels, 15 pagina’s nawoord. Ik had het dus in een halve middag uit. Maar daarna las ik het opnieuw, en weer opnieuw, en weer opnieuw. En vervolgens werkte het nog dagenlang door in mijn hoofd.
Nu eerst een bekentenis: ik ben een mateloze Beckett- fan, tot op het idolate af. Zijn romantrilogie "Molly/Malone sterft/Naamloos" vind ik een van de allergeniaalste boeken die ooit zijn geschreven. Zijn roemruchte toneelwerk vind ik adembenemend. En zijn laatste korte toneel- en prozawerken vind ik formidabel. Geen enkele schrijver ter wereld maakte zo voelbaar dat we voortdurend falen en mislukken. Maar heel weinig schrijvers benadrukten zo consequent dat we zijn geworpen in een wereld die van elke zin is verstoken. Ook liet hij ons indringend ervaren dat we de wereld alleen kennen als fictief beeld in ons eigen hoofd, terwijl we ook nog eens helemaal niks begrijpen van ons eigen hoofd. Elke voorstelling van ons ik en de wereld is dus een drogbeeld, een schim, een hol geluid, een spookachtige schemering. Die nooit enige kern raakt, want er is geen kern. Dus we dolen allemaal doelloos rond. Zonder iets te begrijpen van de wereld of van onszelf. Zonder ooit te kunnen zeggen waarom wij er zijn of waarom de dingen er zijn. En zelfs zonder met zekerheid te kunnen zeggen DAT wij of de dingen er zijn. Onder alle zogenaamd zinvolle wereldbeelden gaapt een zinloze leegte. Onder alle woorden die we gebruiken gaapt een woordloze stilte of een betekenisloze ruis. Zeker is slechts de dood, de leegte, het chaotische niets. Maar ook dat begrijpen we niet.
Precies tot dat niet- begrijpen wil Beckett zich verhouden. Sterker nog: hij wil het niet- begrijpen doorleven tot op het bot. En hij wil tasten naar ervaringen voorbij de woorden en voorbij de waarneming. Naar ervaringen dus van het betekenisloze niets. Naar ervaringen van totaal niet- meer- weten en betekenisloos gestamel. Naar ervaringen van totaal gebroken werelden, waarin geen enkele zin erin slaagt een volzin te worden en waarin geen enkele gedachte aan contradictie en fragmentatie ontkomt. Naar ervaringen kortom waarin al onze kennisinstrumenten falen. Die mislukking is uiterst ontnuchterend. Maar ook een bevrijding die ons van veel illusies ontlast. Misschien geeft Beckett mij daarom steeds een vreemd soort serene rust. Ook nu weer. Gecombineerd met opgetogenheid over zijn altijd weer originele en volstrekt compromisloze stijl en vorm. En gecombineerd met een bepaalde onmacht. Want deze recensie is mislukt, omdat hij te analytisch is en te weinig meebeweegt met Becketts ongrijpbare ritme. Maar als ik wel met dat ritme meebeweeg wordt mijn stuk volkomen onbegrijpelijk, en dan mislukt de recensie ook.
Dat laatste is trouwens tegelijk best komisch. Net als het werk van Beckett: hij ondermijnt en relativeert alles, op vaak uiterst zwartgallige wijze, maar ik moet daar soms hard om lachen. Want zijn werk is soms pure slapstick, zij het slapstick van een zeer zwarte en wrange soort. Alleen de titel is al zwart- komisch, zoals Bindervoet laat zien: “Westward Ho!” of “Eastward Ho!” zijn bestaande vrolijke aansporingen om op reis te gaan naar een betere wereld, “Worstward Ho” of “Ergstwaarts vooruit” daarentegen spoort aan om op reis te gaan naar het ergste van het ergste, het slechtste van het slechtste, de ultieme mislukking.
De eerste zinnen van "Ergstwaarts vooruit" dompelen ons meteen onder in gefragmenteerde onbepaaldheid: “Verder. Zeg verder. Zij verder gezegd. Op een of andere manier verder. Tot op geen noch andere manier verder. Gezegd op geen noch andere manier verder”. Gefragmenteerde taal, die uit stagnatie is opgetrokken. Taal die alleen voortgaat door niet voort te gaan. Die alleen verder gaat door niet verder te gaan. Wat in de allerlaatste zin van de novelle wordt bevestigd. Of gewoon letterlijk wordt herhaald: “Gezegd op geen noch andere manier verder”. Zodat de toch al zo stokkende novelle ook nog eens een in zichzelf ronddraaiende cirkel is. Bovendien, wie spreekt hier tot wie, en waarover? Wie zegt tegen wie “verder” zonder verder te komen, en waarom? De anonieme spreker lijkt een uit het niets komende stem zonder enig ‘ik’, de anonieme luisteraar lijkt niets meer dan een anoniem luisterend oor zonder lichaam. Tenzij de anonieme, uit het niets komende stem praat met zichzelf. Zodat we te maken hebben met een ik- loze innerlijke monoloog. En misschien is ook dat te veel gezegd, gezien latere passages als: “Verergerende woorden van wie onbekend. Waarvandaan onbekend. Tot elke prijs onbekend”. Misschien kunnen we de stemmen alleen maar beschrijven als “Voorbijloos. Daarvandaanloos daar. Derwaartsloos daar. Daarvandaanloos derwaartsloos daar”. Dus als stemmen of woorden zonder spreker en zonder luisteraar. Zoals ook onze eigen stemmen in zekere zin zonder spreker en luisteraar zijn: we kennen onszelf immers niet, en we kennen onze luisteraars al evenmin. Merk bovendien op hoe die laatste hakkelende zinnen, door hun klankassociaties en hun elliptische vorm, ook dicht de pure en dus betekenisloze klank benaderen. Wat hun ongrijpbare onbepaaldheid nog versterkt. Lezers als u en ik zijn gewend aan verhalen met redelijk herkenbare personages en vertellers, en zijn ook gewend om in onze waarneming van de wereld uit te gaan van de stabiliteit en kenbaarheid van ons eigen perspectief en van onze eigen wereld. Maar "Ergstwaarts vooruit" ondermijnt dit alles volkomen, en nodigt ons uit om ons tot iets onvoorstelbaars te verhouden: een wereld zonder herkenbare personages, die bovendien niet waargenomen wordt vanuit een herkenbaar perspectief. En juist wel vanuit een perspectief waarin de volstrekte woordloosheid dicht benaderd wordt: “Geen woorden voor wat als woorden vort” (“No words for what when words gone”). En waarin dus zelfs elk grijpbaar “wat” nagenoeg is verdwenen.
Vroeg in "Worstward Ho" staan dan ook de beroemde zinnen: "All of old. Nothing else ever. Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better". Zinnen die Bindervoet treffend vertaalt: “Alles van oudsher. Nimmer iets anders. Immer geprobeerd. Immer mislukt. Maakt niet uit. Probeer weer. Misluk weer. Misluk beter”. Steeds beter mislukken: alleen zo komt Beckett vooruit. Door “verder” en “verder” en “verder” te zeggen, en niet verder te komen. En niet verder te willen komen. Want bij hem gaat het niet om het overwinnen van het eigen falen en het vermijden of ongedaan maken van de mislukking, maar om het steeds bewuster ervaren en doorvoelen van de mislukking. Wat, voor mij, een existentiële kant heeft: hoe ouder we worden, hoe scherper we onze eindigheid en mislukking ervaren. En hoe meer we ons tot onze ultieme mislukkingen moeten verhouden, hoe zwaar dat ook is. Tegelijk hebben deze zinnen, voor mij, ook een bevrijdende kant. En werken ze als een eye- opener. Juist het mislukken en haperen van de woorden maakt ons immers ontvankelijk voor ‘iets’ wat niet grijpbaar is voor de woorden. Juist het mislukken en haperen van het verhaal maakt ons attent op ‘iets’ wat zich niet laat vatten in een verhaal. Al is dat ‘iets’ mogelijk alleen een vormloze leegte, of niets meer dan een vaag en onbewijsbaar vermoeden ervan. Beckett berooft mij hartgrondig van de illusie dat ons leven louter opgetrokken is uit geslaagde activiteiten. Ontnuchterend, maar het helpt mij om mij een klein beetje los te maken van die illusie. Beckett dompelt mij onder in ervaringen van totaal niet meer weten, in ervaringen waarin mijn woorden en concepten volkomen ontoereikend zijn. In ervaringen dus vol van “No words for what when words gone”. Ontnuchterend, maar juist daardoor kan ik mij weer iets beter verhouden tot mijn eigen onwetendheid en ontoereikendheid. Dankzij Beckett leer ik dus hoe ik steeds weer ietsjes beter kan mislukken. Of hoe ik mij iets beter kan verhouden tot mijn mislukkingen. Of dat ik dat op zijn minst zou moeten proberen, ook al weet ik niet precies hoe. En ik bewonder vooral hoe bondig, krachtig en elliptisch Beckett dit soort inzichten bij mij oproept.
In "Ergstwaarts vooruit" wordt bovendien gespeeld met de gedachte dat de hele wereld alleen maar bestaat in ons hoofd. Zodat we totaal niet uit ons hoofd kunnen ontsnappen. Terwijl we tegelijk niets weten over dat hoofd. Ook ons beeld van ons hoofd is immers niks meer dan een bedrieglijk beeld in ons hoofd. Een welbekende, maar duizelingwekkende filosofische gedachte. En die gedachte wordt in Becketts elliptische taal nog pregnanter: ”Nu beter erger mislukken. Nog een. Zeg nog een. Hoofd verzonken in kreupele handen. Vertex verticaal. Ogen dichtgeknepen. Zetel van alles. Kiem van alles”. Of: “In de schedel alleen de schedel te zien”. En de ogen in dat in zichzelf opgesloten hoofd zijn niets meer dan “Dof zwarte gaten. Onwrikbaar gapend”. Wat iets verderop tot nog meer ontnuchtering leidt, die uiteraard weer in duistere ellipsen wordt opgediend: “Twee zwarte gaten in voorschedel. Of één. Probeer beter nog erger één. Eén dof zwart midvoorschedels. De hel van alles in. De hel van alles uit. Zeg vanaf nu staren zo beter dan niets ergers”. Dat onderstreept nog hoezeer elk herkenbaar perspectief ontbreekt: de hij/zij over wie hier gesproken wordt is niets meer dan een in zichzelf opgesloten schedel met zwarte gaten (of een enkel zwart gat) in plaats van gewone ogen. Wel kunnen ook die zwarte gaten wijd worden opengesperd: “Het staren. De hele smalle vlekken. Geen vlekken. Alles helder. Dof helder. Zwart gat wijd open op alles. Laat alles erin. Laat alles eruit”. Maar wat dan ‘zichtbaar’ wordt is het volstrekt onbekende en onbepaalde. Want als je de eigen ogen opvat als zwarte gaten, en de eigen schedel als een spelonk die de hele wereld lijkt te omvatten maar die feitelijk alleen zichzelf ziet, dan krijg je een heel ander en onvertrouwd perspectief op je ogen en je geest. En alleen daardoor al worden ook de dingen die je ziet – de beelden ervan in je ogen, de interpretatie van die beelden in je hoofd- volkomen beroofd van hun ooit zo vertrouwde en vanzelfsprekende karakter. Dan immers vertrouw je de eigen ogen niet meer, laat staan het eigen hoofd. En dus ook niet de gedaantes die de dingen aannemen via je ogen en in je hoofd. Want die ervaren we dan niet langer als correcte waarnemingen van objecten, maar als drogbeelden die van elke feitelijkheid zijn verstoken.
Geen wonder dan ook dat het ‘verhaal’, voor zover we daarvan kunnen spreken, voor een deel draait om een geleidelijk verschijnend en weer verdwijnend vaag beeld. “Stukje bij beetje een oude man met kind. In de doffe leegte stukje bij beetje een oude man met kind”. Een beeld dat steeds onbepaalder wordt: “Dof haar. Dof wit en haat zo blond dat in dat doffe licht dof wit. [….] Verder ploeteren als op de leegte. Doffe handen. Dof wit […], Even plotseling vort plotseling onveranderd terug als één donkere schim ploeteren zij niet omkerend verder.” Dat is mislukken in optima forma: het beeld wil door al zijn dofheid maar niet echt een beeld worden, en is ook nog eens vol van geploeter. Later komt er bovendien iets anders voor in de plaats, namelijk het vage beeld van een oude vrouw. Een beeld dat bijna samenvalt met het ongedefinieerde niets: “Niets en toch een vrouw. Oud en toch oud. Op ongeziene knieën. Gebukt zoals in liefhebbende herinnering sommige oude grafstenen bukken. Op die oude begraafplaats. Namen vort en van wanneer tot wanneer. Stom bukken boven de graven van niemand”. Rouwt die oude vrouw om de oude man met kind die eerder vaag opdoemden? We weten dat niet, want zij blijven anoniem en zonder gedaante, net als de vrouw, en de graven zijn van niemand. De oude vrouw valt in deze elliptische zinnen bovendien deels samen met grafstenen zonder naam en zonder data. Alsof ze niets meer is dan een anonieme en ongearticuleerde schim, zwevend tussen leven en dood. Of wellicht alleen een schimmig en dof spookbeeld in de schedel van een anonieme en ongearticuleerde waarnemer. Ook in andere elliptische zinnen komt die ongearticuleerde schimmigheid pregnant naar voren: “Zo beter erger vanaf nu die schim van een vrouw. Van een oude vrouw. Misluk vervolgens in pogen te zien te zeggen […]”. Het beeld wil kortom maar geen concrete gedaante aannemen. Het zien en zeggen van dit beeld mislukt. En mislukt elke keer dat het beeld herhaald wordt weer beter. Want dan wordt het nog slechter gezien en nog slechter gezegd.
Deze novelle doordringt ons dus van de leegtes onder onze woorden. Van onbepaalde witruimtes tussen die woorden. Van het onbepaalde niets. Van ons hakkelende niet- weten. Van de ellipsen in ons hoofd. Beckett ging het steeds om “de uitdrukking dat er niets uit te drukken is, geen middel om uit te drukken, geen vermogen om uit te drukken, geen verlangen om uit te drukken, en tegelijk de verplichting om uit te drukken”. Daarmee zegt hij, volgens mij, dat hij voortdurend verwijlde in het nergens en het niets. En dat hij daar uitdrukking aan wilde geven, door de dingen slecht te zien en slecht te zeggen. Dus door te mislukken. Veel mensen haten Becketts proza, omdat ze het te cryptisch, te minimalistisch en te deprimerend vinden. Maar zelf had ik ook nu de sensatie dat ik eventjes een glimp opving van het naakte zijn, zonder enige betekenis, en van het naakte niets. Ik voelde mij bovendien voor even bevrijd van alle overbodige schijnzekerheden. En van alle conventies en leesverwachtingen die ik als lezer normaal gesproken wel heb. Ik genoot bovendien van Becketts unieke stijl en vorm, die in Bindervoets Nederlands mooi tot zijn recht komt. Dat hij nog veel meer van Beckett moge vertalen!
1
Reageer op deze recensie