Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Meerstemmig debat over Belgisch koloniaal verleden

Nicole van der Elst 10 augustus 2020 Hebban Recensent

Op 30 juni vierde Congo zestig jaar onafhankelijkheid, maar tot de eeuwwisseling werd het debat over het koloniale verleden van het Afrikaanse land vooral door historici gevoerd. Mede door de Black Lives Matter-beweging neemt ook in andere kringen de belangstelling voor deze periode toe. In Koloniaal Congo. Een geschiedenis in vragen worden bijdragen van historici gebundeld, in de hoop daarmee een schakel te vormen tussen academisch onderzoek en een breder publiek met een interesse in het Belgische koloniale verleden.

In tegenstelling tot andere boeken die in dit jubileumjaar verschijnen, onderscheidt Koloniaal Congo zich op verschillende manieren, waarbij bijvoorbeeld de opzet opvalt. Om de vertaalslag van wetenschappelijke kennis naar een behapbaar boek te maken, is gekozen voor vierendertig korte artikelen gegroepeerd rond thema’s als 'scharnierpunten', 'economie & maatschappij' en de 'beschavingszending'. Doordat in elk artikel één specifieke vraag centraal staat, worden wetenschappers uitgedaagd om hun bevindingen kort en bondig te formuleren. Lezers zonder veel voorkennis krijgen zo precies genoeg informatie om een goed beeld te vormen over bijvoorbeeld het leven van de Congolese arbeiders, of de inzet van koloniale propaganda. Wie meer wil weten, vindt aan het einde van elk artikel een bibliografie met primaire en secundaire bronnen. Door deze opzet word je niet overvoerd met informatie, maar uitgenodigd om zelf onderzoek te doen naar onderwerpen die je interesseren.

Koloniaal Congo probeert ook af te rekenen met enkele hardnekkige mythes die tot op de dag van vandaag terugkomen in discussies over het koloniaal verleden. De meest bekende feiten zijn de wandaden van Leopold II, de koning der Belgen die door dwangarbeid, verminkingen en massamoord een waar schrikbewind uitoefende. De historische feiten worden niet ontkend, maar er wordt onderzocht of de bevolkingsafname aan het einde van de negentiende eeuw volledig valt toe te schrijven aan zijn autoritaire bestuur. En kun je het extreem gewelddadige karakter van Leopolds regime als genocide beschouwen, een term die vooral de laatste twintig jaar voortdurend terugkomt in het koloniale debat.

Het meest opvallend is de samenstelling van de auteurs die aan het boek hebben meegewerkt: Belgische, buitenlandse en Congolese historici. Het boek is dus geen eenzijdige dialoog van de vroegere kolonisator, maar eerder een poging tot een tweegesprek waarin beide kanten van het verhaal worden belicht. Minpunt is dat de samenstellers geheel uit Belgische historici bestaan, iets dat ze zelf in de inleiding benoemen. Hierdoor bestaat de kans dat de onderwerpen die worden besproken, zijn gekozen op basis van het wetenschappelijke en publieke debat in België. In hoeverre laat de Congolese inbreng in dit boek een ander beeld toe? De blik van binnenuit komt vooral goed naar voren in één van de laatste artikelen, waarin Isidore Ndaywel é Nziem het koloniale verleden beschouwt door een Congolese bril. Zij brengt bijvoorbeeld naar voren dat door de opeenvolging van crises na de onafhankelijkheid een deel van de bevolking het koloniale tijdperk zelfs begon te idealiseren.

'De Congolezen herinnerden zich dat deze periode ook nog andere dingen te bieden had gehad dan zweepslagen en rassensegregatie ... alles wat verband hield met Belgisch-Congo kreeg een soort kwaliteitslabel, vooral op technologisch gebied.'

Door haar inbreng ontstaat er een genuanceerder beeld van de vraag die boven het laatste deel van het boek hangt: is de onafhankelijkheid te vroeg gekomen?

Naast het grote publiek een inkijkje geven in de werkwijze van historici, is het opnemen van de zienswijze van Congolese wetenschappers de grootste meerwaarde van dit boek. Het is nog geen evenwichtige dialoog, maar Koloniaal Congo doet een goede poging om meer verschillende stemmen aan het woord te laten in het soms verhitte en eenzijdige debat over het Belgische koloniale verleden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nicole van der Elst

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!