Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De washokmoord

Nicoline Vis 07 november 2007
In een klein Zweeds stadje wordt op een dag Doris Västlund zwaar mishandeld in het washok van haar gebouw aangetroffen. Na enkele dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen, overlijdt ze aan haar verwondingen. Al snel blijkt dat het hier gaat om moord en de politie gaat op onderzoek uit. Alle mensen uit het hele gebouw wordt ondervraagd, maar het levert niet veel op. Totdat er allemaal vreemde verhalen aan het licht komen over Doris. Ze was geen lieverdje en haalde met haar woede-aanvallen bij veel mensen het bloed onder de nagels vandaan.
Het boek heeft twee verhaallijnen: het verhaal van de moord op Doris Västlund in het washok en het verhaal over Viktoria, een meisje dat met haar beste vriendinnetje Lina meibloemen verkoopt en dat kort na de mishandeling van Doris wordt ontvoerd.
Het boek begint meteen spannend. In de proloog ontdekt een vrouw de mishandelde Doris in het washok. Ze is overstuur en in shock. Iedereen in het gebouw verdenkt de vrouw die boven het washok woont, zij klaagt immers altijd over het lawaai van de wasmachines en de drogers. De politie gaat verder met het onderzoek en er komt een nieuwe verdachte in het vizier: de zoon van Doris, Ted Västlund. Hij is een dag na de mishandeling van zijn moeder met de noorderzon vertrokken. De politie vindt het dubieus en wacht zijn thuiskomst af. Ze graven wat dieper in het leven van Doris en doorzoeken haar huis. Daar komen ze tot een ontdekking die hen meer aanknopingspunten geeft. Ze beginnen oud-collega’s, oude vrienden en echtgenoten te ondervagen en er komen verhalen boven over afpersing en geweld.
De spanning wordt opgebouwd door de vele verhoren met verdachten, nieuwe ontwikkelingen in het moordonderzoek en de ontvoering van Viktoria. De politie onderzoekt de verbanden tussen de moord en de ontvoering. Zijn er wel verbanden? Wat hebben Doris en Viktoria met elkaar te maken?
Dodelijke bloemen is waanzinnig beeldend beschreven. Indrukken van personages en hun karakters worden beschreven, maar ook de omgeving. Zo wordt de lezer het boek ingezogen. Een voorbeeld hiervan is: “Louise keek door het keukenraam naar buiten. Ze zat op Claessons lievelingsplekje met uitzicht op de pas gesnoeide appelboom. Het nog niet aangeharkte tuinpad stopte bij het hek, waarvan het hout was gaan barsten, en dat hij helaas nog niet opnieuw wit had geverfd. Hij was daarentegen wel aan één kant begonnen met het knippen van de heg. Als die te hoog werd, voelde Claesson zich opgesloten; aan de andere kant beschutte hij niet tegen inkijk als hij er te veel van afknipte.”
Er komen veel personages voor in het boek en het is even wennen aan de Zweedse namen. De personages worden grondig uitgediept. De lezer komt te weten dat ze in scheiding liggen, dat ze nog steeds niet getrouwd zijn, dat ze depressief en moe zijn, dat ze abortus gaan plegen.
Hierdoor wordt het de lezer gemakkelijk gemaakt zich goed in de personages in te leven.
Bovendien krijgt de lezer de tijd en de gelegenheid om tijdens het lezen mee te denken en uit te vinden wie de moord heeft gepleegd. De oplossing ligt niet voor de hand, en het is pas op het eind dat het verhaal zich ontrafelt. Al met al is Dodelijke bloemen een spannend en beeldend geschreven boek dat ervoor zorgt dat je non-stop wilt blijven lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nicoline Vis

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur