Wie heeft er schuld?
‘Toen de wereld brak’ is een prachtig vervolg op de jongen in de gestreepte pyjama. Het boek verteld over het leven van Gretel na de tragische gebeurtenissen in Auschwitz waar haar ouders aan mee hebben geholpen. Het boek geeft een ander beeld van een slachtofferrol na de oorlog? namelijk het beeld van een kind dat opdraait voor de keuzes die ouders hebben gemaakt.
Ik vind het knap hoe John Boyne omschrijft hoe Gretel zich schuldig voelt over de gebeurtenissen, maar tegelijkertijd ook weer niet en vroeger mist. Het zet je aan het denken over wat jij zou doen in zo’n situatie. Het perspectief wisselt elk hoofdstuk, waardoor je eigenlijk twee verhalen in één leest. Uiteindelijk komen de belangrijkste punten samen en ik vind het knap hoe John Boyne sommige verbindingen legt. Het boek is niet voorspelbaar en blijft tot de laatste bladzijde spannend.