De terugkeer naar Maxton Hall College
De Maxton Hall College trilogie wordt omschreven als een dark academia reeks, maar ik zou het woordje 'dark' weghalen. Ik pakte deze serie in 2023 op, omdat ik echt een duister en mysterieus verhaal wilde lezen dat zich afspeelt in een academische setting, maar was na het eerste deel zo teleurgesteld dat ik toen niet verder ben gegaan. Eind 2024 zag ik dat deze boeken beschikbaar waren op mijn audioboeken app, dus toen ben ik - met flink bijgestelde verwachtingen - opnieuw begonnen aan deze reeks en heb ik eigenlijk alle boeken achter elkaar door geluisterd.
Ik ga ook maar meteen met de deur in huis vallen: ik snap de hype rondom deze boeken niet zo goed. Begrijp me niet verkeerd: ik vond het een leuke serie en heb me prima vermaakt, maar ik vond het weinig origineel. Het voelde een beetje als iedere andere kostschool drama, waar rijke tieners niet begrijpen in wat voor situatie niet-rijke tieners zitten en dezelfde onderwerpen als drank, drugs, seks en een onprettige thuissituatie verwerkt waren.
De meeste personages vond ik wel leuk en goed uitgewerkt, dus dat is in ieder geval een groot pluspunt. Rijke personages worden vaak al op een specifieke, arrogante manier neergezet - wat ook deels gebeurt - maar gelukkig geldt dat niet voor alle rijke personages en krijgen de meeste juist een eigen positieve persoonlijkheid en wordt er nuance aangebracht in hun rijkdom. Ik vond dat al heel fijn om te lezen, want het maakte dat de personages allemaal iets meer 'menselijk' voelden en dat de sfeer van het verhaal daardoor ook wat authentieker voelde.
Zoals aan het begin van mijn recensie verteld vond ik het boek dus niet 'dark'. Er zitten de nodige geheimen in dit verhaal, maar geen ervan is echt duister te noemen. Er is geen duistere magie, er is geen moord gepleegd, er zijn geen misdrijven, etc. De geheimen hebben puur te maken met geld en macht. De academische setting vond ik dan wel weer echt heel erg tof! Ik heb school en studeren eigenlijk altijd heel leuk gevonden en ik blijf ook graag nieuwe dingen leren in de vorm van bijscholing of cursus, waardoor deze setting me echt heel goed lag.
Verder ben ik erg blij met de representatie in deze boeken. Een van de personages is plussize en heeft een blog om anderen daarover te informeren. Een ander personage zit in een rolstoel en er zijn eigenlijk geen momenten van ongemak als gevolg daarvan: dit personage wordt 'normaal' behandeld en er is niemand die er raar over doet. Daarnaast is er homoseksuele representatie, waarbij er ook aandacht gegeven wordt aan worstelingen met uit de kast komen, en wordt er aandacht gegeven aan verslaving/misbruik van drank en drugs. Een goede hoeveelheid representatie dus en eigenlijk allemaal ook op een positieve manier in het verhaal verwerkt!
En dan de conclusie. Ik denk niet dat ik deze serie snel nog eens opnieuw zou lezen of luisteren. Echter, ik ben wel blij dat ik het toch heb gedaan, want ik heb me wel echt vermaakt met deze boeken. Ik vind de onderwerpen en thematiek niet origineel, maar het verhaal is wel goed geschreven en bevat erg goede representatie. Ook de setting kan ik ontzettend waarderen, want ik hou nu eenmaal ontzettend van academische verhalen. Ik durf dan ook niet te zeggen of ik het boek zou aanraden. Ik vond het in ieder geval wel wat weg hebben van de Royals serie van Erin Watt, dus misschien dat het interessant voor je is als je die serie erg leuk vond.