Een hekel aan liefde
Ik heb dit boek echt met onwijs veel plezier gelezen! Het is echt een heerlijk boek om te lezen in deze tijd van het jaar, omdat de verhalen zich in de winter/een winterse setting afspelen. Een fijn boek voor deze grijze dagen met een lekkere kop thee en een dekentje op de bank dus!
Wat korte achtergrondinformatie over dit boek: net zoals ‘De liefdeshypothese’, ‘Love on the brain’ en ‘Love, theoretically’ valt dit boek binnen het genre romantiek/New Adult, maar waarin dit boek verschilt van Hazelwood’s eerdere werken is het feit dat dit een bundeling is van drie korte verhalen - de STEMinist novellas - in plaats van één lang verhaal. Ik zal de verhalen dus even afzonderlijk van elkaar recenseren.
Onder één dak
Ik vond dit het leukste verhaal van de drie! Het verhaal was erg goed opgebouwd en de sfeer tussen de twee personages ging naadloos en op logische wijze over van ongemak naar spanning naar liefde. Sowieso is Hazelwood wat betreft het schrijven van een liefdesverhaal op dit moment mijn favoriete auteur, aangezien het voor mijn gevoel logisch en realistisch is, maar toch ook vrij duidelijk fictief. Ik heb vaak in een romantisch verhaal veel moeite met de geloofwaardigheid van het verloop van een relatie, maar bij Hazelwood voelt het op een of andere manier toch realistisch. Ook vond ik de diepgang in de emoties van deze personages echt heel goed uitgewerkt en gecombineerd met hun romantische verhaal. Het was echt geen oppervlakkig one-night stand verhaal, maar de hele relatie van vreemden naar vrienden naar geliefden was erg goed uitgewerkt. Verder vond ik het milieuvriendelijke thema erg interessant verwerkt in het verhaal.
In de lift
Hoewel ik bij dit verhaal halverwege wat verwarring heb ervaren, heb ik het alsnog erg naar mijn zin gehad tijdens het lezen. In dit verhaal heeft Hazelwood erg goed en creatief gebruik gemaakt van tijdsprongen, maar dat had ik wat laat door (omdat ik dat niet verwachtte in dit verhaal) en daarom raakte ik ergens de draad een beetje kwijt. Gelukkig heeft ze het verhaal erg goed afgesloten, waardoor ik alsnog de essentie van het verhaal heb meegekregen. Wat ik aan dit verhaal erg goed vond is de manier waarop de hoofdpersonen (uiteindelijk) met elkaar het gesprek zijn aangegaan over hun gevoel. Er zijn tegenwoordig veel boeken op de markt waar de trope ‘miscommunicatie’ in voorkomt en daar gaan mijn nekharen altijd van overeind staan. Het is echt bizar hoe slecht mensen tegenwoordig met elkaar communiceren en hoeveel misverstanden er ontstaan door slechte communicatie. Ik vind het daarom erg mooi om een voorbeeld te zien waar goede communicatie centraal staat, omdat ik denk dat dit voor veel mensen (onbewust) helpend kan zijn in hun communiceren, waardoor mensen zich minder rot hoeven te voelen. Ook deze relatie was naar mijn mening goed uitgewerkt en diepgaand (maar dan op gebied van communicatie).
Koude handen, warme liefde
Dit verhaal vond ik helaas het minste van de drie, maar gelukkig nog steeds erg leuk! Dit verhaal gaat over een onderzoekster die graag in zo ongeveer het noordelijkste puntje van Scandinavië onderzoek zou willen doen. Ik ben zelf echt een koukleum, dus ik zou voor geen goud in haar schoenen willen staan, maar ik vond het wel erg leuk om een keer te lezen over Scandinavië in een romantisch verhaal in plaats van in een thriller. Wat me wat tegenviel aan dit verhaal is de communicatie tussen de twee personages, in tegenstelling tot het verhaal hiervoor. Er was niet per se sprake van miscommunicatie, maar er was gewoon vrij weinig communicatie in het algemeen. Ook kreeg ik een beetje ‘de man is de held want moet de vrouw redden’ vibes en dat vind ik een beetje jammer.
Het leuke aan deze bundeling is daarnaast dat de vrouwen uit de drie verhalen vriendinnen zijn en dus een kleine bijrol hebben in elkaars verhaal. Maakt de verbinding erg leuk.
Ik heb in ieder geval enorm genoten en zou dit boek zeker aanraden aan liefhebbers van romantiek, wetenschap en andere werken van Ali Hazelwood!
Onwijs bedankt Hebban en uitgeverij Feelgood Vibes voor het opsturen van dit boek in ruil voor een eerlijke recensie!
Onder één dak
In de lift