Zo ongekend krachtig en belangrijk!
De Hongerspelen-boeken zijn mijn jeugd en met deze boeken is het bij mij begonnen. Het is eigenlijk best gek dat de boeken als YA werden gemarkeerd, terwijl we letterlijk lezen over kinderen die elkaar vermoorden in een arena. Toch vind ik dat geen gekke keuze nu ik er jaren later aan terug denk. Deze boeken hebben mij namelijk gevormd. Het zijn deze boeken die mij lieten nadenken over mensen, over hoe het er aan toegaat in de wereld en over macht.
Dageraad boven de boete kwam eigenlijk op een perfect moment. Het gaat niet goed in de wereld en ik vind het zo krachtig om te zien hoe Collins ons iets wil leren. Dit boek is dan ook absoluut niet leuk. Ik vond het afschuwelijk om te lezen, ik heb gehuild en ik wilde schreeuwen. Maar is het boek krachtig? Ja, dat absoluut. Het boek is zo ongekend goed en zo ontzettend belangrijk.
Collins verweeft politiek, hoop, propaganda, machtsmisbruik en onderdrukking perfect met elkaar. Je kunt niet meer doen dan het boek lezen, ervaren en voelen. Je leert zo ongelooflijk veel en ik hoop ook zo dat mensen hier wat van opsteken.
Ik vond dit een ijzersterke toevoeging en vond de verwijzingen naar de originele trilogie fenomenaal. Dit is echt een must-read voor De Hongerspelen fans, maar verwacht niet een leuk verhaal, want je komt niet zonder kleerscheuren door dit boek heen.
Bedankt Best of YA Books en Lees Bol voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke mening.