Een verrassende wending!
3,5 sterren.
Ava Wong lijkt het perfecte Amerikaanse leventje te leiden: ze heeft rechten gestudeerd, is getrouwd met een chirurg en heeft een schattige peuter, maar dit blijkt allemaal een façade te zijn. Haar huwelijk is namelijk niet meer wat het was, haar peuter is een terrorkind en haar topbaan heeft ze opgezegd nadat ze haar kind kreeg. Uit het niets neemt haar oude studiegenote Winnie weer contact met haar op. Winnie is actief in de criminele wereld van de fake handtassen en Winnie houdt Ava een reddingsboei voor om haar eigen geld te verdienen door middel van een vindingrijk business model, namelijk het retourneren van fake handtassen, terwijl ze de echte exemplaren verkopen.
Ik vond dit een superinteressante kijk in de wereld van de handtassen. Zelf weet ik daar namelijk helemaal niks van en het is leuk om daar meer over te leren. Het zou me dan ook niets verbazen als dit ook in het echt gebeurt.
Wat dit boek zo leuk maakt, is het feit dat het samenhangt van leugens en bedrog, maar dit keert ook terug in de perspectieven van Ava en Winnie. Je weet namelijk niet wie eerst de waarheid spreekt. Je komt hier pas later in het verhaal achter en ik vond dit een geniale zet van Chen. Ik begon hierdoor namelijk zo anders naar de personages te kijken en voor mij kreeg het verhaal juist daardoor meer diepgang. Alsof ik even wakker geschud werd.
Het is interessant om te zien hoe Chen omgaat met de consumptiemaatschappij en de rijken, maar ook vooral met de bedrijven die goed verdienen aan hun tassen, terwijl hun arbeiders zwaar werk verrichten. Winnie wordt bijna als een soort Robin Hood neergezet. Ik vond dit een erg verhelderende weergave en kan mij in bepaalde opvattingen ook zeker vinden.
De enige minpunten die ik heb, is dat ik de personages wat vlak vond. Ik miste de connectie met zowel Ava als Winnie. Ik had iets meer diepgang verwacht.
Als tweede vond ik dat bepaalde stereotypes soms net iets te veel aan bod kwamen.
Desondanks is dit een boek dat vlug wegleest, een interessant plot heeft en dat me in de tweede helft ook nog goed liet verrassen.
Bedankt uitgeverij De Fontein voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke mening.