Leuk, origineel en grappig!

Nienke 03 augustus 2024
Wat als je de kans kreeg om in je favoriete boekenserie te stappen om zo jouw leven te kunnen redden? Rae krijgt deze kans. Ze is ongeneeslijk ziek en haar toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Totdat er op een dag zomaar een mysterieuze vrouw aan haar bed staat die haar een ultimatum stelt: ze kan haar favoriete boekenserie instappen om de Bloem van Leven of Dood te pakken te krijgen om zo haar leven te redden, maar lukt dit haar niet, dan zit ze voor altijd vast in de fictieve wereld van Eyam en zal haar lichaam in de 'normale' wereld niet meer wakker worden. Rae grijpt deze kans aan, maar komt er al snel achter dat ze als de slechterik in het verhaal wakker wordt. De slechteriken waar ze zelf altijd zo'n voor liefde had. Kunnen de slechteriken in dit verhaal ook eens de held zijn?

Ik vond dit oprecht zo'n leuk en origineel concept! Het voelde een beetje alsof je een verhaal in een verhaal leest en dat voelt in het begin een beetje alsof de vierde wand doorbroken wordt, zoals in film, en juist dat gevoel vond ik geniaal.

Rae en uiteindelijk later nog een personage geven continue aan dat de personages van het verhaal personages zijn, terwijl ze dat voor ons als lezer ook zijn, maar voor hen dan weer niet, en juist door die erkenning krijg je dat gevoel van vervreemding. Het is lastig uit te leggen als je het niet zelf hebt gelezen, maar ik kan dat spelen met tekst enorm waarderen. Alsof je een beetje los van het verhaal komt.

Daarnaast vond ik dit gewoon ook een heel hilarisch verhaal. De droge humor, heerlijk gevatte opmerkingen en de manier hoe er soms echt de draak wordt gestoken met de originele archetypes van verhalen zoals wij ze kennen. Echt verhelderend en leuk!

Ik lees veel fantasy verhalen en vond dit een heel leuk, origineel en grappig boek. Op momenten ook pijnlijk en emotioneel, aangezien Brennan dit boek schreef toen ze zelf in gevecht was met kanker, dus je weet duidelijk waar ze het over heeft. Ik kan alleen maar mijn respect en waardering voor Brennan uitspreken en ik ben dan ook erg benieuwd hoe dit verhaal zich verder ontwikkelt!

Bedankt uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke mening.

Meer recensies van Nienke