Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Stijliconische flitsroman

Nienke Pool 21 juni 2016 Auteur

Tien jaar geleden debuteerde Basje Boer (1980) zeer succesvol met haar verhalenbundel Kiestoon. Haar korte verhalen verschenen in onder meer de Revisor, Hollands Maandblad, Das Magazin en de Gids. Daarna werd het stil rond de auteur, maar Boer kan gelukkig meer dan alleen maar schrijven, veel meer. Zij studeerde fotografie aan de Rietveld Academie en werkt als filmredacteur, muzikant en beeldend kunstenaar. Bermuda zet Boer na tien jaar weer terug op de kaart van het Nederlandse schrijverslandschap en zij is van plan om nooit meer te verdwijnen.

Volgens uitgeverij Nijgh & Van Ditmar is Bermuda 'een beklemmende, poëtische coming of age-roman, een mystiek relaas waarin de fictie het meermaals lijkt te winnen van de werkelijkheid'. Lees hier de voorpublicatie en oordeel zelf of Bermuda door alle literaire bomen heen een leesbaar bos is gebleven of is verworden tot een ondoordringbaar woud vol kronkelige hersenspinsels.

Het boek volgt het leven van Meis. Het is geen volgen 'op de voet', nee, we bevinden ons veelal in het hoofd van Meis. Wij zijn haar gedachtes, haar ogen en haar voelsensoren.

Het verhaal begint als Meis haar leven verknalt. Er ontploft geen bom en er gebeurt geen ramp of iets in die dramatische geest, toch zal het leven van Meis nooit meer hetzelfde zijn nadat zij zich door een gênante bedank-speech van haar beste vriendin Elfriede vervreemdt. Het lijkt alsof Meis tot dat bewuste moment heeft geleefd als een afgeleide van haar mooie, slimme sociale vriendin Elfriede. Nu aan die vriendschap een einde is gekomen, heeft Meis geen houvast meer en glijdt af. Zij is zoekende en de lezer baant zich samen met Meis een weg door haar moeizame leven.

Het gaat niet goed met Meis. Krampachtig houdt ze zich vast aan talloze lijstjes en allerlei kleine details die haar kleurloze leven omringen, bang dat als ze haar lijstjes niet bijhoudt ze het leven in haar totaliteit loslaat.

Als je niet beter zou weten zou je als lezer denken dat je in een literaire chicklit bent beland vol met dagelijkse beslommeringen van een desperate jonge vrouw die iets van haar leven probeert te maken. Niets is minder waar. De fragmentarische, filmische vertelling van haar leven wordt nergens oppervlakkig maar ook nergens luchtig. Het is zwaar en deze sfeer wordt nog eens verstrekt door de afstandelijkheid waarmee het is geschreven. Het is duidelijk dat Boer gewend is aan het schrijven van korte verhalen, waar het zoeken naar vernieuwende schrijfvormen de kwaliteit van de inhoud versterkt. Als spelen met taal wordt verheven tot een soort kunstvorm, kan dit een kort verhaal boven het maaiveld verheffen waardoor het naar grote hoogtes stijgt. Boer weet dit. Zij beheerst dit en ontstijgt hiermee het alledaagse.

Boer speelt constant met stijlvormen, afwijkende bladspiegel en taalgebruik. Tempo, gedachtes en de afstand van de vertel-camera; alles wisselt in een razend tempo. Soms kijkt Meis in een rustig tempo naar een film om het volgende ogenblik gehaast (lees: dwangmatig neurotisch) haar boodschappenlijstje in de Albert Heijn af te werken. Haar blikveld verruimt en vernauwt en wij kijken mee. Hierdoor is ieder hoofdstuk verrassend. Het leest als een benauwende verademing: de sfeer is soms beklemmend; soms zit je in haar dagboek, soms in haar roman en soms vlieg je rond in Meis’ gedachtes.

Is het mooi? Dat is aan de lezer zelf. Als je op zoek bent naar een chronologisch verhaal over een desperate jonge vrouw die de controle over haar leven probeert te hervinden, ben je niet aan het juiste adres, maar als je op zoek bent naar een filmische droom waarbij de taal de leidraad is voor schoonheid, dan is dit het juiste boek.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nienke Pool

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!