Hans en Grietje
Hans en Grietje van Emma Anna is het bekende sprookje, maar dan met een twist. Het is een dark romance en niet meer geschikt voor jonge lezers.
Hans en Grietje gaat over Hannes en Geike, stiefbroer en -zus. Geike kan niet wachten totdat ze thuis weg kan, weg van haar stiefmoeder die hertrouwd is. Alleen lijkt de enige manier daarvoor een huwelijk, maar met wie. Op een avond hoort Hannes zijn moeder en stiefvader met elkaar praten over Geike en neemt hij het besluit om haar mee te nemen. Hun reis samen gaat beginnen...
Emma Anna heeft een fijne schrijfstijl, er zit vaart in het verhaal en het is moeilijk weg te leggen. Je wil weten hoe het verder gaat met Hannes en Geike. Het is dan ook een novelle die je in één dag uit kan lezen. Er zitten wat wendingen in het verhaal, waardoor je nieuwsgierig wordt wat er nog komt. Soms vond ik het verrassend, maar er was ook een wending die ik wel zag aankomen. Het is een novelle, dus er kan niet teveel uitgeweid worden over vanalles, maar toch waren er wel wat dingen die ik graag iets meer uitgewerkt had gezien.
Ik heb ook al Assepoester van Emma Anna gelezen, maar in Hans en Grietje heeft ze het nog een tikkeltje darker gemaakt. Het is niet meer het sprookje zoals we kennen, maar de basis ervan is nog wel te herkennen. Een goede volwassen variant van het sprookje.