Krachtige sleutel naar het begrijpen van menselijke realties

Niesten Tanja 31 mei 2024
Een heerlijke roman, zonder vooraf voorspelbare intriges of doorzichtige verhaallijnen.

Het geeft je een goede inkijk in de naoorlogse situatie in West-Europa, maar stelt tevens de verschillende personages zo op dat je jezelf ook vragen stelt bij wat 'echt' is, wat 'vals' of misschien wel 'onbetrouwbaar'. Het leert je zoveel meer over de interpersoonlijke relaties, op welke ladder van de maatschappij je jezelf misschien wel bevindt.

De woorden vriendschap en vertrouwen krijgen een andere invulling en in onze hedendaagse samenleving kan je jezelf ook vaak nog die vragen stellen. De onderliggende oorlogsdreiging is heden ten dage maar al te actueel en de schrijfster weet de naoorlogse gevoelens, verwijten en pijn perfect te verwoorden in het op het eerste zicht doodgewone simpele leven van de grijze muis. Vaak wordt het woord spionage irreëel voorgesteld, maar door het lezen van deze verhaallijn krijg je er een betere kijk op en ga onduidelijke verbanden meer in een geheel zien.

Ik kan dus concluderen dat dit boek veel meer is dan een roman, maar ook een filosofisch handboek tot zelfontdekking en een recente politieke handleiding om de broze relatie tussen Oost en West beter in kaart te brengen. Gelukkig voor wie houdt van GOED en KWAAD krijg je op het einde van het verhaal ook hier het nodige lepeltje op je bord geschept.

Meer recensies van Niesten Tanja

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.