De kleine walvis in de winter
Het prentenboek De kleine walvis van Benji Davies is dit jaar het prentenboek van de actie geef een prentenboek cadeau. De kleine walvis hebben we hier thuis al vaak geleend bij de bieb, dus dit wordt een mooi moment om het boek aan mijn kinderen te geven tijdens de actie. De kleine walvis in de winter is een vervolg op dit boek en deze heb ik van LS Amsterdam gekregen.
In De Kleine Walvis in de winter mist Boy zijn vriend de kleine walvis. Hij redde de kleine Walvis in de zomer na een storm. Maar nu het winter is, denkt Boy vaak aan zijn kleine vriend. Hij tuurt en wacht, wacht en tuurt, maar de kleine walvis is nergens te zien. Zal er een nieuwe storm nodig zijn om de vrienden bij elkaar te brengen?
De omslag van dit boek is voor mijn jonge kinderen al reden genoeg om ervan te houden. Je ziet een vuurtoren, een schip, een walvis en sneeuw. Het sluit helemaal aan bij hun belevingswereld, ondanks dat het toch ook een soort ver van mijn bed show is, maar de auteur krijgt het voor elkaar de jonge luisteraars enorm betrokken te krijgen tijdens het voorlezen.
De winterse sfeer in dit verhaal maakt het een ideaal boek om in de winter (maar ook in deze beginnende lente) voor te lezen. Er ligt sneeuw op het strand, daar is dan ook bijna niemand te vinden, en het water bevriest. Wanneer Boy op zoek gaat naar zijn vader, een visser, zijn de omstandigheden dan ook echt te winters. Op dat moment komt de kleine walvis in beeld en dat is natuurlijk een fantastisch moment. De vrienden vinden elkaar weer terug en hun vriendschap is duidelijk onvoorwaardelijk.
De illustraties zijn prachtig. Het kleurgebruik en de effecten wanneer het licht is en wanneer het donker is, zijn fantastisch. De prenten vertellen ook echt het verhaal en voegen enorm veel toe aan het geschreven verhaal (en andersom natuurlijk ook).
De kleine walvis in de winter is een hartverwarmend verhaal over vriendschap en moed. Een echte aanrader, ook in de lente ;-).