Lars de dwarse dromedaris

Nikkileest 16 februari 2025
Lars is een dromedaris en Lars voelt zich soms dwars. De rest van de kudde dromedarissen trekt vol goede moed door de woestijn behalve Lars. Lars is moe en boos. Hij gaat dus echt niet meer lopen vandaag! Lars leert een keuze maken. Blijven hangen in een boze bui of er een leuke nieuwe dag van te maken.

Hier in huis zijn we ontzettend fan van de boeken van Rachel Bright & Jim Field. Zij zorgen in hun boeken namelijk altijd voor een herkenbaar gevoel bij jonge lezers / luisteraars. Zo schrijven ze over angstig zijn, over delen en over ruzie maken. Met dit nieuwe boek is het tijd voor een verhaal over een dromedaris die moet omgaan met tegenslagen (hij moet lopen door de warme woestijn) en hoe hij daar mee om kan gaan.

Wij kunnen hier thuis wel zeggen, Bright & Field did it again. Lars maakt herkenbare dingen mee en hij laat zien hoe hij hiermee omgaat. In het begin dus niet helemaal zoals de rest van de dromedarissen wil, hij gaat mokken en weigert nog een stap te verzetten. Met behulp van een springmuis leert Lars dat hij zelf kan kiezen hoe hij omgaat met tegenslagen. Lars leert dat je er altijd voor kunt kiezen om er een leuke en mooie dag van te maken. Dit is een mooi moment om te bespreken met jonge lezers / luisteraars.

De illustraties zijn zoals altijd weer top. De woestijn is mooi vormgegeven, net zoals alle dromedarissen. De springmuis werd hier direct (bedoeld of onbedoeld) herkend uit een ander boek. De illustraties rondom de oase zijn ontzettend leuk om te bekijken. Tot slot is het prachtig hoe de gevoelens zijn geïllustreerd. Lars’ gezicht spreekt boekdelen. De emoties zijn herkenbaar en gemakkelijk te bespreken.

Een mooie verhaal over tegenslagen, fijne dagen en minder fijne dagen, waar je dan toch weer een fijne dag van kunt maken!

Meer recensies van Nikkileest