Mooie historische roman over een eerste queer-liefde en de zoektocht naar identiteit
⭐: 3,5
De 17-jarige Chinees-Amerikaanse Lily groeit op in Chinatown in San Francisco in de jaren 50. Kath – haar klasgenoot en eerste liefde – neemt haar mee naar de Telegraph Club: een nachtclub waar de lesbische gemeenschap in San Francisco samenkomt. Er gaat een nieuwe wereld voor haar open.
Vanaf de eerste pagina’s voel je Lily’s struggels en leef je met haar mee. Hoewel ik de schrijfstijl ietwat karakter vond missen, was het erg goed geschreven: rijk en beeldend. Ik vond het mooi en realistisch uitgewerkt hoe Lily haar seksualiteit ontdekt en alle gedachtes en gevoelens die daarbij komen kijken. Er werd rustig de tijd voor genomen. Ook de interacties en dialogen met leeftijdsgenootjes waren goed uitgewerkt en speelden een belangrijke rol in het verhaal.
Een aantal stukken vond ik langdradig. Zo zijn er hoofdstukken die zich in het verleden afspelen en geschreven zijn vanuit het perspectief van Lily’s familieleden. Deze hoofdstukken voegden niet echt wat toe en haalden de vaart eruit. De showsteler is namelijk Lily’s verhaallijn. Ik vond haar relatie met Kath mooi en lief. Ze waren begripvol naar elkaar en Kath was echt de juiste persoon om Lily in haar zoektocht te helpen. Wel had ik Kath’s personage graag nog wat beter leren kennen. Het bleef nu een beetje aan het oppervlak en ging niet zo de diepte in, wat juist erg mooi zou zijn geweest.
De flaptekst deed vermoeden dat “the red scare” een groot verhaalaspect is en dat Lily’s familie constant deportatie boven het hoofd hangt. In het begin en aan het eind komt het even naar boven, maar uiteindelijk komt het weinig in het verhaal terug. Ik voelde geen constante dreiging en er was weinig politieke intrige. Hou hier dus rekening mee als je het boek wil lezen.
Wat je wél kunt verwachten, is een mooie historische roman waarin de zoektocht naar identiteit, de beleving van een eerste queer-liefde en hoe dit clasht met haar omgeving, en de groei van een moedig hoofdpersonage centraal staan.