Interessante en leerzame historische fictie
⭐️: 3,5
Deze historische fictie speelt in de jaren 50 in Madrid, ten tijde van de dictatuur van Franco. We volgen vier jongeren: Ana (werkt in een hotel en droomt ervan om de wereld te zien), Rafa (Ana’s broer, heeft twee baantjes om bij te dragen aan hun gezin, helpt zijn vriend Fuga trainen om stierenvechter te worden in de hoop zo uit de armoede te komen), Purí (hun nichtje, werkt op de kraamafdeling van het weeshuis en zet steeds meer vraagtekens bij de gang van zaken daar) en Daniel (een Texaan wiens vader voor oliezaken in Madrid is; hij wil fotojournalist worden en onder het mentorschap van een journalist die hij leert kennen in het hotel legt hij het leven van het volk onder Franco’s regime vast).
De vier jongeren hebben ieder een eigen POV, waardoor duidelijk wordt dat iedereen anders met het regime omgaat. Ik bewonder hoe de schrijfster de psychologische gevolgen van de dictatuur zo goed en inleefbaar overbrengt. Ze heeft duidelijk haar research gedaan. Je krijgt een geschiedenisles, zonder dat het zo voelt. Enorm boeiend en leerzaam!
Doordat we de personages individueel leren kennen, weten we als lezer hun motieven. Dat voegt een interessante laag toe aan hun interacties onderling – aan wat ze (niet) doen en (niet) zeggen – omdat je als lezer weet wat er achter hun gedrag zit. Ook versterkt het één van de centrale thema’s van het boek: zwijgen.
Een paar kleine minpuntjes: ik vond de personages verder wat diepgang missen en leefde niet zoveel met ze mee als ik gehoopt had. Ook kwamen de laatste 70 bladzijdes niet helemaal lekker uit de verf. Er zat daar een tijdsprong die me best wel uit het verhaal haalde. Daarnaast werd één van de (naar mijn mening) interessantste POV’s toen een soort van afgekapt en kwam dat personage alleen nog aan het eind kort terug, wat ik zonde vond.
Als je geschiedenis interessant vindt en daar graag over leert d.m.v. goed geresearchte fictie is dit echt een aanrader! Dat geldt ook voor haar boek ‘I Must Betray You’ (die ik persoonlijk verkies boven deze overigens). Ik wil zeker ook haar andere boeken nog lezen, want ik ben fan van hoe Sepetys geschiedenis tot leven brengt!