Maar buiten is het feest
Arthur Japin krijgt van mij een dikke vijfsterrenbeoordeling met dit aangrijpende verhaal met veel biografische elementen van een bekende Nederlander.
De persoonlijke strijd die hier wordt beschreven van het meisje dat we leren kennen als de bekende Nederlander 'Zonne'. Zij is jarenlang misbruikt door haar stiefvader en als uiteindelijk haar zus overlijdt tijdens een brand en haar nichtje bij Zonne komt wonen, wordt het voor Zonne nodig om haar verleden prijs te geven. Dit doet ze in de hoop dat ze daarmee haar nichtje kan redden. Er zijn redenen om aan te nemen dat Lotte hetzelfde lot te wachten staat wanneer Zonne de strijd zal verliezen om Lotte te adopteren.
Arthur Japin schrijft bijzonder empathisch en ik hoop van harte dat dit boek eraan zal bijdragen dat dergelijk misbruik eerder wordt herkend waardoor slachtoffers een toekomst kunnen hebben. Het vereist veel moed om dit aan het licht te brengen.
De titel heeft voor mij veel verschillende invalshoeken. Aan de ene kant kan ik me voorstellen dat het bijvoorbeeld betekent dat een slachtoffer aan de buitenkant vaak een schijn ophoudt, alsof het leven een groot feest is waarmee een groot contrast ontstaat tussen binnenwereld en buitenwereld van zowel het slachtoffer als de dader.
Dan is daar ook het ironische vanwege de ernst van het thema seksueel misbruik. De façade, ook naar de dader, waarmee je hoopt dat erger wordt voorkomen of dat je voorkomt dat hij van je zussen af blijft.
De titel kan ook slaan op het naar buiten komen met de ervaringen op het moment dat het nichtje moet worden beschermd tegen vergelijkbare ervaringen zodat zij wel een toekomst heeft en zo onbezorgd mogelijk kan opgroeien. Zonne is een bekende Nederlander die alles lijkt te hebben wat haar hartje begeert. Schijn kan bedriegen.