Nederlandse sciencefiction die er toe doet

NoesHont 22 februari 2024
Roderick Leeuwenhart legt de lat hoog voor zichzelf. Hij wil literaire sciencefiction schrijven, zo stelt hij in het nawoord bij dit boek. Wat mij betreft heeft hij die potentie zeker.

Militaire sciencefiction is niet een genre dat ik vaak lees. Ik zie op tegen de gevechtsscènes. Gelukkig heeft Roderick een enorme beheersing over wat hij schrijft. Als een schrijver zich in zijn eigen enthousiasme laat gaan haken lezers die zijn enthousiasme niet delen snel af. Ik deel de fascinatie van Roderick voor veel elementen in het verhaal niet direct, maar desondanks bleef ik geboeid. Dat bereikt hij door pakkend te zijn, geen zin te veel op te schrijven. En, heel prettig, door op de juiste momenten een ‘hard-cut’ te maken. Sleutelmomenten in de grootse geschiedenis van het verhaal worden overgeslagen omdat de schrijver heel scherp ziet dat ze geen sleutelmomenten voor het drama zijn dat hij opvoert. Voor mij werkte dat heel goed en had het boek ook niet dikker hoeven zijn.

Het drama in dit boek draait om tactiek en strategisch inzicht. Dat levert een boeiend spel op en een aardig plot. De echte kracht vond ik echter op andere vlakken. Om te beginnen de verwijzingen naar het Nederlandse koloniale verleden. Roderick wordt nergens belerend of politiek correct, maar weet wel een toneel te scheppen waarin diversiteit gevierd wordt. Een Indonesische prinses aan de macht van de toekomstige Heren XVII, een centraal-Europese held en een Chinese meesterstrateeg. Een onbeantwoorde liefde van een man voor een andere man passeert. Dat is niet essentieel voor het verhaal en kan daarom wat aanvoelen alsof het erbij gesleept is om een punt te maken. Maar eigenlijk waardeer ik dat juist heel erg. Voor de verdieping van de karakters was het niet nodig, het voegt wel iets toe aan het thema en daarmee verdiept het het boek.
Het thema diversiteit komt ook terug bij een personage dat kampt met een extreme vorm van ADD. Er wordt heel mooi beschreven hoe de wereld bij hem binnenkomt als zijn neurochip (de toekomstische medicatie) uitgeschakeld wordt. Roderick doet dat door helemaal los te gaan als schrijver - en toch behoudt hij zelfs hier de controle. De opmaak verspringt, staat diagonaal, interpunctie ontbreekt, alles komt als een idiosyncratische stream of consciousness op je af. Dit vond ik prachtige delen om te lezen en bijzonder raak beschreven.
Ik heb slechts een puntje van kritiek: ADD is een nogal vage verzamelnaam, het lijkt me onwaarschijnlijk dat die term in de verre toekomst nog steeds in zwang zou zijn. Ergens had ik verwacht dat het personage zijn chaotische denken zou gaan gebruiken als een soort Drunken Fist Kung Fu kracht - maar misschien was dat te voorspelbaar geweest en doorzag de schrijver dat.

In het uitwerken van zijn thematiek en het krachtige gebruik van schrijftechnieken vond ik het boek bijzonder geslaagd. De sfeer, de klankkleuren waren niet altijd helemaal voor mij, maar dat is echt een kwestie van smaak. Om de aspiratie van echt literair werk waar te maken miste het verhaal voor me nog een derde diepere laag. De opzet van deze verhalen in de serie biedt daar ook niet echt de ruimte voor, maar waar ik een diepere laag in het tweede deel van Jasper Polane op de achtergrond wel echt hoorde meezingen door de onderliggende mythologie, miste ik dat hier. Dat doet niets af aan het leesplezier en bewondering voor de schrijfkunsten van Roderick. Heel benieuwd of hij in een werk waarin hij vrijer is om te schrijven wat en hoe hij wil die laag wel weet aan te boren. Voor nu is dit in elk geval een zeer geslaagde sciencefiction roman die laat zien dat Nederlandse schrijvers er in dat genre toe doen en dat het genre er toe doet onder Nederlandse schrijvers.

Meer recensies van NoesHont

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur