Geslaagde remix van bekend fantasy recept
IJshart is een spannend fantasyboek in een ijswereld. Het is een zoveelste remix van een bekend type avonturen fantasy dat het goed doet bij jongeren. Het is echter wel een heel goede remix en voor jonge lezers is het ook helemaal niet erg dat deze trilogie niet uitblinkt in originaliteit.
De illustraties doen denken aan manga en vond ik zelf wat vlak blijven maar wel gewoon heel vet en prikkelend. Gaaf is ook de interactie tussen taal en beeld. Schrijver en illustrator zijn een en dezelfde persoon en dat maakt dit boek bijzonder. Je hebt de afbeelding niet nodig om het hele verhaal te vatten, maar sommige informatie deelt de verteller wel exclusief via de illustraties. Dit neigt dus naar graphic novel.
Het zijn dikke pillen. Omdat het spannend is en je door de vele illustraties lekker bladzijdes kunt omslaan voelt het wel als een vlot boek. Veel passages vragen er echt om snel gelezen te worden - een kind dat niet heel vlot leest kun je daarom misschien beter een ander boek geven. Daarentegen is er niet veel verhaalervaring nodig om de vertelling te kunnen volgen en genieten.
Het verhaal is goed verteld en een kind dat dit gelezen heeft kan een hoop rijke leeservaring opdoen die van waarde is bij een volgend boek. Je raakt bekend met in verhalen veel voorkomende tropes en karakters. Je leert dat goed en fout soms door elkaar lopen, afhankelijk van het perspectief dat je inneemt. Hier is het boek sterk omdat het hoofd personage de gave heeft om contact te maken met andere volkeren en soorten.
Op de achtergrond grond van de vertelling spelen oude verhalen en mythes een rol. Dat gaat niet heel diep maar is toch een rijke lees ervaring. Het maakt een kind er impliciet van bewust dat verhalen altijd geënt zijn op oudere verhalen.
Genoeg dus om dit boek toch onderscheidend genoeg te maken. Ze zullen in de bovenbouw van de basisschool niet vechten om dit boek denk ik, maar er zijn vast een paar kinderen die er heel erg blij van gaan worden.