Mooi en ontroerend, maar voor mij net niet raak
Een meisje gaat opzoek naar haar afwezige vader. Ze trekt een denkbeeldige wildernis in, waar haar vader haar telkens wenkt vanuit de verte.
De poëtische, minimale vertelling en de illustraties gaan hand in hand en krijgen ook evenveel aandacht. Dit is zo'n boek waarbij je je afvraagt waarom de schrijver meer prominent genoemd wordt dan de illustrator. Voor de illustraties ontving het boek een bronzen penseel. Zoals de tekst literair overkomt, ogen de illustraties artistiek.
Voor mij waren noch tekst noch illustraties echt overrompelend. Daar hoop je wel op als de maker zich waagt aan een meer uitdagende (beeld)taal. Ik vroeg mij ook af voor welk kind dit boek nu was gemaakt. Als schoolmeester zou ik dit boek kunnen lezen en bekijken met een groepje kinderen, maar ik betwijfel of mijn leerlingen het met plezier zelf zouden lezen. In elk geval is het een boek dat je ze echt aan moet reiken en goed moet introduceren.
Het meisje zoekt een afwezige vader. En ze heeft een donkere huidskleur - dat blijkt overigens alleen uit de illustraties. Dat is toch spannend. Vertel je hier een verhaal dat verteld moet worden of bevestig je een stereotype. Ik heb er alle vertrouwen in dat de makers daar heel bewust mee om zijn gegaan, maar helemaal overtuigend wordt het voor mij niet. Wat ik wel doorkreeg tijdens het lezen: dit is niet een verhaal over een donker meisje dat haar vader mist. Dit is een verhaal over een meisje en de illustrator zag haar voor zich als iemand met Afrikaanse roots of voorouders. Ik heb vrij veel leerlingen in de klas gehad die zich met dit meisje zouden kunnen identificeren. Ik betwijfel echter of dat met dit boek zou lukken. Dat is geen onderschatting van mijn leerlingen, ik betwijfel vooral of de stijl ze aan zal spreken.
Het boek is mooi en ontroerend. Zeker het lezen en bekijken waard om het zelf te ervaren. Mij raakte het persoonlijk en als schoolmeester net niet genoeg.