Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De wanhoop nabij

Noor te Velde 26 februari 2021

In Neemt u maar alvast afscheid vertelt ex-coronapatiënt Philip Reedijk het aangrijpende verhaal van zijn reis van gezonde vijftiger via de Intensive Care naar een lange revalidatie in een revalidatiecentrum. Na het plotseling vaststellen van het coronavirus bij Reedijk en zijn vrouw Tracy gaat hij snel achteruit. Binnen een paar dagen belandt hij in zeer kritieke toestand op de afdeling Intensive Care van een ziekenhuis in Rotterdam. Terwijl het met zijn vrouw met de dag een stukje beter gaat, verslechtert zijn toestand. Zodanig dat de IC-artsen langzaamaan de hoop verliezen en zijn familie vertellen dat ze maar alvast afscheid moeten nemen en zich op het ergste moeten voorbereiden. Reedijks leven hangt aan een zijden draadje. Wonder boven wonder verbetert zijn gezondheid na vijf weken mag hij terugkeren naar een gewone verpleegafdeling en later een revalidatiecentrum. Terwijl zijn kinderen ondertussen hun eindexamen behalen en hun diploma op mogen halen op school, probeert Reedijk weer de kracht in zijn armen en benen terug te vinden. Iets wat niet zonder slag of stoot gaat.

Het boek, dat geschreven is op basis van dagboekfragmenten van zijn eigen familie, laat een puur en ontroerend inkijkje zien in het leven van een gezin dat volledig in het teken staat van corona. Reedijk laat hoofdzakelijk zijn eigen perspectief op de situatie zien, met de weergave van zijn bizarre dromen en dagboekfragmenten. Hij probeert zijn dromen te duiden, wat helaas nog niet zo makkelijk is. Echter zijn in het boek ook WhatsApp-gesprekken tussen zijn familieleden terug te vinden. Uit deze gesprekken spreekt wanhoop, verdriet en onmacht. Het laat eveneens zien hoe ingewikkeld de situatie moet zijn geweest. Lange tijd mocht Reedijk zelfs vrijwel geen bezoek ontvangen – kleding en andere zaken werden afgegeven bij de voordeur van het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Wanneer er  wel bezoek ontvangen mocht worden, keerden zij vaak met lege handen terug: Philip was nog steeds niet aanspreekbaar.

Ernst Kuiper, bestuursvoorzitter van het Erasmus Medisch Centrum, het ziekenhuis waar Reedijk op de Intensive Care lag, en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft het voorwoord voor het boek geschreven:

'Philip doet wat grafieken en abstracte cijfers niet voor elkaar krijgen. Hij geeft de covid patiënt een gezicht. Zijn verhaal neemt de lezer mee in een heftig ziekteproces met ongewisse afloop. De benauwdheid, de beademing, de angstige momenten als er nieuwe complicaties optreden.'

Waar Reedijk inderdaad een levendig en echt beeld geeft aan de gebeurtenissen op de Intensive Care gedurende de eerste coronagolf, verbindt Kuipers dit verhaal met zijn voorwoord aan de abstracte cijfers. Deze kleine wisselwerking zorgt ervoor dat het verhaal van Reedijk in perspectief wordt geplaatst en daardoor beter en oprechter overkomt. Het boek laat daarnaast niet alleen zien wat de coronapatiënt doormaakt op de verschillende afdelingen, het geeft ook waardering aan de zorgmedewerkers. Reedijk geeft ook hen een naam en een gezicht en laat door zijn verhaal zien hoe belangrijk deze mensen zijn geweest. Eveneens toont hij op subtiele manier hun grote inzet tijdens de eerste golf in deze crisis.

Met Neemt u maar alvast afscheid heeft Philip Reedijk een gezicht gegeven aan patiënt, familie en zorgverlener. Op indringende wijze laat hij de pijn en wanhoop van een gezin gevangen in de zorgen rondom corona zien. Neemt u maar alvast afscheid is een boek dat Nederland de persoonlijke impact van deze verschrikkelijke ziekte en pandemie toont.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Noor te Velde

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur