Ridder van Pizza tot Pannenkoek

Norma Meeuwissen 26 februari 2025
Ridder Uil en Vroege Vogel is het tweede boek van Ridder Uil dat in het Nederlands verschijnt. Kleine Uil had in het eerste boek maar één wens: ridder worden. Want die zijn dapper, slim en hebben heel veel vrienden.
Aan het eind van het eerste boek waren al zijn wensen vervuld.

Nu is er het tweede boek. Ridder Uil doet het goed als kapitein van de Riddernachtwacht. Hij kan gemakkelijk de hele nacht opblijven en voelt zich Heel Belangrijk. Elke nacht is hetzelfde, tot op die ene ochtend...
Vroege Vogel doet haar intrede, net op het moment dat Ridder Uil in slaap valt. Vroege Vogel is fan van Ridder Uil en wil van hem leren hoe je een goede ridder wordt. Maar daar heeft Ridder Uil helemaal geen zin in.
Vroege Vogel laat zich niet zomaar wegsturen en vermaakt zichzelf in het kasteel. Als het weer avond is, gaat zij met Ridder Uil mee om de kunst af te kijken. Maar al gauw valt Vroege Vogel in slaap.
De volgende ochtend laat Vroege Vogel zien wat zij in die tussentijd allemaal over ridders heeft geleerd. Maar Ridder Uil besteedt er geen aandacht aan. Hij wil slapen. Op de derde ochtend presenteert Vroege Vogel opnieuw haar vorderingen en heeft ze pannenkoeken gebakken. Dat is de druppel. Ridder Uil stuurt haar weg.
Maar dan wordt het avond en Vroege Vogel komt maar niet terug. Ridder Uil wordt nu bezorgd en gaat op zoek in het donkere bos. Het wordt een spannende nacht. Zal Ridder Uil Vroege Vogel terugvinden? En is Ridder Uil zelf wel veilig?

De prentenboeken van Ridder Uil hebben aantrekkelijke illustraties met veel details en een hoog knuffelgehalte. Wat me direct opviel, is dat in dit tweede deel alle teksten in de illustratie ook vertaald zijn. Dit was in het eerste deel maar sporadisch het geval, hoewel de Engelse opschriften toch ook heel veel vertelden. In dit tweede deel liggen er diverse boeken in het kasteel met titels als "De Goede Ridder Boek 1 - Strijd ende Avontuur", "Zin in slapen" en "Ridderrecepten". Dit lijken me heerlijke opzetjes voor een schrijfopdracht na het voorlezen van dit prentenboek in groep 4 of 5. Wat valt er te lezen in deze boeken? Schrijf zelf een hoofdstuk!
Ook de kerneigenschappen van ridders komen weer goed uit de verf in dit prentenboek. Dapper worden, slim zijn en vrienden hebben kan vele vormen aannemen. Door het hierbij te houden, wint het verhaal aan zeggingskracht.
De tegenstelling tussen de nachtbraker Uil en Vroege Vogel is hilarisch. Ondanks de enorme herrie die Vroege Vogel maakt, sluit je als lezer dit kleine opdondertje gelijk in je hart. Was in deel één de pizza nog het middel van redding, in dit deel leven me mee met Ridder Uil's avontuur van Pizza tot Pannenkoek. Daarmee zal dit prentenboek ongetwijfeld tot de favorieten van jonge kinderen gaan behoren, want welk kind houdt er nu niet van pizza of pannenkoek?

Meer recensies van Norma Meeuwissen

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.