Mooie combinatie van een levensverhaal en een leerzame reflectie
Job van Ballegoijen de Jong heeft inmiddels een imposante carrière opgebouwd. Jaren geleden zag zijn leven er heel anders uit en zat hij volledig vast. In zijn debuut Morgen vertel ik alles heeft de auteur het verhaal van zijn jeugd en zijn studentenleven op papier gezet. Hij groeide op als een intelligente jongen die weinig voor school hoefde te doen. Thuis drukte de last van de ziekte van zijn vader op het gezin. Zijn homoseksuele gevoelens houdt hij in die tijd voor zichzelf. Als de jonge Job voor zijn studie naar Leiden vertrekt, gaat het al snel mis.
Job raakt verstrikt in een web van leugens. Hij stort zich in het corporale studentenleven en dit gaat niet goed samen met zijn studie. Ondertussen houdt hij de schijn op en denkt zijn omgeving dat zijn studie prima gaat. Uiteindelijk houdt hij zes jaar lang zijn geheim verborgen met als resultaat drie afgebroken studies. In Morgen vertel ik alles reflecteert de auteur op zijn eigen levensverhaal. Hij heeft jarenlang in therapie gezeten en deze kennis gebruikt hij om uit te leggen hoe het kan dat iemand een ‘spookstudent’ wordt. Hij onderzoekt de oorzaak van zijn drang om geen ‘nee’ te kunnen zeggen en geen hulp te vragen. De afwisseling tussen zijn eigen verhaal en de reflectie hierop maakt het tot een boek waarin ‘spookstudenten’ wellicht aan het denken worden gezet. Ook is het een oproep aan de omgeving om alert te zijn op signalen.
De schrijfstijl is toegankelijk en de overgangen tussen reflectie en het eigen levensverhaal lopen vloeiend in elkaar over. De auteur neemt de lezer zo goed mee dat het veel begrijpelijker wordt waarom iemand in een dergelijk moeras terechtkomt en er ook niet meer zelf uit kan komen. Tegelijkertijd is het ook een verhaal van hoop. De laatste bladzijden besteedt de inmiddels ouder geworden Job aan het antwoord op de vraag hoe het hem gelukt is om te herstellen van deze jaren en de weg omhoog te vinden.
Morgen vertel ik alles is een aangrijpend verhaal over hoe mis het kan gaan als iemand geen hulp wil of kan vragen en moeilijkheden niet deelt. In die zin gaat dit boek over veel meer dan een spookstudent. Het is een les voor een veel breder publiek met mooie bespiegelingen die aan het denken zetten.