Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

'Caleidoscopische proza'

Olanna 29 augustus 2023
Kassa 19 is het tweede boek van Claire-Louise Bennett, weergaloos vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer en genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2023. Dit boek is voor veellezers die kunnen genieten van het lezen an sich, van boeken zonder plot en eenduidige verhaallijn. Het lijkt Bennett te gaan om het schrijfproces, reflecties op het mens-zijn en alledaagse ervaringen.

Door de 7 hoofdstukken heen komt losjes de ontwikkeling van de hoofdpersoon van schoolmeisje naar jongvolwassene naar boven: van wat wereldvreemd in zichzelf gekeerd naar belezen de wereld in. De betekenis van haar/het vrouw-zijn speelt een belangrijke rol, in de boeken die de hoofdpersoon leest (Anaïs Nin, Annie Ernaux, Elaine Showalter etc.), in een ‘me-too’-situatie en een hilarische, uitwaaierende gedachte over een doorlekmoment op school. (‘Maand na maand laat ik spijtig de volmaaktste tint rood in de wc vallen en trek door. Quel dommage.’) Prachtig is hoe Bennett het lezen van een boek vergelijkt met ouder worden. ‘We hebben een blad omgedraaid en voelen ons dus op slag jeugdig en buitengewoon onbevangen [...] Tegen de tijd dat we de onderkant van de rechterbladzij bereiken zijn we ongeveer twintig jaar ouder geworden.’ Kassa 19 staat bol van literatuurverwijzingen en mooie vondsten (‘bij wie ze achterstallig geluk had gevonden’; ‘het donker, waar de slaap zijn huis heeft’), mooie (kronkelsijpelt, zwuifje) en onbekende (diafaan, wriggelen, snotborrelende) woorden.

Ik zou de schrijfstijl eclectisch noemen. Collage-achtig. Ja. Een ononderbroken gedachtestroom: beeldend associatief speels zintuigelijk meanderend verrassend en soms een tikje hoogdravend. Bombastisch. Te vol van adjectieven. Ja. Ja. Een observerend surrealistisch fragmentarisch onconventioneel abstract soort schrijven. Precies.

Kassa 19 is een ode aan boeken, lezen, taal en verbeeldingskracht. Het lijkt een uitnodiging om het lezen letterlijk te ervaren en tegelijkertijd niet té serieus te nemen. ‘We verwarden het leven met de literatuur en begingen de fout te geloven dat alles wat er om ons heen gebeurde ons iets vertelde...’ Al met al liet het mij met een ambivalent gevoel achter: briljante stukken, inspirerende woorden, een verwarrend geheel. Niet gemakkelijk, wel prikkelend. Een veelbelovend vormexperiment.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Olanna

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur