Te filmen door Alex van Warmerdam

Omaian 11 december 2024
Bij dit boek kwam ik terecht door de Boekenclub van Eus, waar het tweede boek van Peter Buurman werd besproken. Een inbreker die 's nachts op stap gaat met degene bij wie hij inbrak, leek mij een leuk gegeven. De eerste helft van het boek stelde ook niet teleur. De titel van het boek is Een goede Nachtrust, maar het gaat over mensen die géén goede nachtrust hebben en die 's nacht leven in een soort parallelle wereld: een inbreker, een soapster die lijdt aanslapeloosheid, een verkoper van broodjes shoarma. Er is zelfs een café voor slapelozen. En passant wordt er ook nog een cursus inbreken gegeven.
Het was allemaal soepel geschreven, intelligent, beeldend. Zo te filmen door Alex van Warmerdam, allemaal heerlijk vervreemdend.
Maar daarna zakte het verhaal in. Het werd gezocht, te warrig, het filmische ging verloren. Ik miste de vanzelfsprekende "logica" van de eerste helft. Dus moet Alex maar een ander einde aan zijn film breien.
Voor de eerste helft geef ik 5 sterren, voor de tweede helft 3, gemiddeld 4.

Meer recensies van Omaian