Actie na actie
Gregg Hurwitz heeft inmiddels meer dan twintig thrillers geschreven. De accountant is de vijfde in de Orphan X-reeks met als hoofdpersoon Evan Smoak, die als wees op 12-jarige leeftijd uit een pleeggezin werd gehaald om te worden opgeleid tot huurmoordenaar voor het geheime Orphan X-programma van de overheid. Op een gegeven moment heeft hij hier genoeg van en besluit hij om mensen te gaan helpen die zich in ernstige problemen bevinden, als de Nowhere Man. Wanneer iemand in een hopeloze situatie Evans telefoonnummer krijgt van een persoon die eerder door Evan is geholpen, meldt die zich via de RoamZone-telefoon en krijgt als antwoord: 'Heb je mijn hulp nodig?'
Als er iemand wanhopig is, dan is dit Max Merriweather. Zijn neef Grant (die accountant is) is vermoord, maar heeft voordien Max een envelop gegeven. Daarin zit een briefje, waarop staat dat hij een journaliste van de LA Times de inhoud moet overhandigen. Het blijkt om een sleutel te gaan. Al snel wordt er jacht gemaakt op de sleutel en blijkt dat iedereen die in de weg staat, gedood wordt. Evan Smoak snelt te hulp en ondervindt dat elke dreiging die hij uitschakelt, gevolgd wordt door een nog dodelijker dreiging. Dit leidt tot de ene actie na de andere.
Hoofdpersoon Evan is een huurmoordenaar, die door zijn mentor Jack Johns is voorgehouden dat het moeilijkste niet is om van iemand een moordenaar te maken, maar om die persoon mens te houden. Hurwitz toont daarom niet alleen de gewelddadige kant, maar ook de kwetsbare kant van zijn hoofdpersoon. Evan Smoak is een sociaal onhandige man met een soort van dwangneurose als het gaat om zijn beveiligde appartement, dat een oase van rust en orde is in vergelijking met de buitenwereld waarin hij actief is. Hurwitz maakt van Evan een sympathiek personage, die oude vrouwtjes in nood helpt en veel weg heeft van personen als James Bond en Jason Bourne.
Evan komt echter, ondanks het feit dat hij heel wat tegenstanders om zeep helpt, meer over als het type 'gewone mens'. Zo maken we, in tegenstelling tot Bond en Bourne, Evan mee in zijn thuissituatie en bij een vergadering van de Vereniging van Huiseigenaren. Verder heeft hij geen contact met andere bewoners van het appartementencomplex. Uitzondering vormen Mia Hall en haar negenjarige zoon Peter, die enkele etages lager wonen. Tot een liefdesrelatie komt het echter niet, mede door het feit dat Mia officier van justitie is, die Evan zou moeten laten arresteren als ze zou weten wat hij in werkelijkheid uitspookt. Het verhaal wordt dan ook niet voorzien van een seksscène, zoals in andere thrillers nogal eens als 'intermezzo' wordt opgevoerd. De auteur lost dat anders op, namelijk door de zachte kant van zijn hoofdpersoon te laten zien wanneer Evan een hond van de dood redt en deze bij de zestienjarige Joey brengt. Het boek is dus niet helemaal non-stop actie, maar veel scheelt het niet.
Smoak blijft net als James Bond wel een superheld, iemand die dagen zonder slaap kan en zelfs met een zware hersenschudding blijft functioneren. Uit het verhaal blijkt dat hij onbeperkte financiële mogelijkheden heeft en dat hij in zijn eentje een heel stel criminelen de baas kan. Zo nu en dan wordt het onrealistisch, bijvoorbeeld wanneer hij zich in een gevangenis laat opsluiten om tegenstanders uit te schakelen. Evan blijkt alle vechttechnieken te kennen, alsook alle wapens die in omloop zijn. Dit is dan weer wel werkelijkheid, want de auteur heeft voorafgaand aan het schrijven diepgaand onderzoek gedaan naar de training in man-tegen-mangevechten, en deskundigen en regeringsfunctionarissen geïnterviewd. Onder meer deed hij onderzoek naar de Navy SEALs, de Special Forces of Green Berets en de US Army Rangers en sprak hij met mensen van de inlichtingendienst. Veel van hen vertelden over geheime programma's en special operations.
Wie de voorgaande delen van deze serie heeft gelezen, zal merken dat de plot zich telkens hetzelfde ontwikkelt. Evan maakt gehakt van zijn tegenstander, waarna een volgende tegenstander opduikt. Het verschil in dit verhaal is dat Evan wil dat dit zijn laatste missie wordt. Iedereen die dol is op flitsende actie en niet vies is van geweld, zit met dit boek gebeiteld. Alleen blijft de vraag of na deze belevenissen de telefoon van de Nowhere Man nog ooit zal klinken.
Reageer op deze recensie