Geld speelt een rol
Michel van Egmond is de eerste auteur die twee jaar na elkaar de NS Publieksprijs wist te winnen. In 2014 ontving hij deze prijs voor zijn boek Kieft over ex-voetbalspits Wim Kieft die destijds aan drugs verslaafd was, en een jaar eerder voor Gijp, waarin de belevenissen van ex-rechtsbuiten René van der Gijp zijn opgetekend. Deal gaat niet over een voetballer maar over de makelaar in voetballers; Rob Jansen, die miljoenen verdiende met het afsluiten van transfers van voetballers.
Van Egmond heeft bijna een jaar met Rob Jansen meegelopen om het boek te kunnen schrijven. Het boek, dat geen indeling in hoofdstukken kent, beschrijft de periode die de schrijver heeft beleefd in het gezelschap van Jansen. Tussendoor wordt de tekst doorspekt met herinneringen van Jansens activiteiten uit het verleden. Dit gaat terug tot de tijd dat de jonge Rob meeliep met zijn vader Karel Jansen die, ondersteund door zijn vrouw, voorzitter was van de door hem zelf in 1961 opgerichte Vereniging van Contract Spelers (VVCS). Deze vereniging behartigt de belangen van voetballers bij cao-onderhandelingen en contractbesprekingen. Rob Jansen nam het werk van zijn vader over en realiseerde zich al snel dat het werk dat hij deed veel interessanter qua financiële beloning zou zijn wanneer hij het in een ander kader plaatste. Hij begon het bureau Sport-Promotion, dat de belangen van onder meer spelers als Makaay, Cocu, Bergkamp en Jonk en trainers als Dick Advocaat en Ronald Koeman verzorgde.
Het boek gaat onder meer over de periode waarin Everton met trainer Ronald Koeman op zoek was naar versterking van zijn team voor het seizoen 2017-2018. Eind 2017 is gebleken dat de versterkingen geen gelukkige keuzes waren. De prestaties van Everton waren dusdanig dat dit leidde tot het ontslag van Ronald Koeman. In hoeverre Rob Jansen hieraan mede debet is, valt niet uit het boek af te leiden. Schimmig blijft wie uiteindelijk desbetreffende spelers heeft binnengehaald. Farhad Moshiri, de eigenaar van Everton, schijnt naast Rob Jansen een grote groep adviseurs te hebben.
Ook de beschrijving van de achtergronden van de ophef die in de media ontstond na het ontslag van Danny Blind als trainer van het Nederlands elftal door de wijze waarop Hans van Breukelen namens de KNVB de aanstelling van een nieuwe trainer voor zijn rekening nam, is voor de voetballiefhebber een van de interessante onderdelen van het boek.
Degenen die niet van voetbal houden zullen waarschijnlijk het meest genieten van de sporadische beschrijvingen van de huiselijke bezigheden van de puissantrijke Rob Jansen, zoals het aankleden en naar school brengen van zijn dochtertje Nina en het verschonen van de bak van Ted de cavia. De meest oninteressante onderdelen zijn de pagina's lange opsommingen van spelers die Jansen begeleid heeft en clubs waarmee hij zaken heeft gedaan. Een heel indrukwekkend lijstje, maar meer geschikt voor een bijlage. Van Egmond ontkomt niet aan herhalingen. Het is niet anders: veel situaties lijken op elkaar, alleen de namen zijn anders.
Dat het haat en nijd is in het wereldje van de spelersmakelaars is op zich geen nieuws. Dat er geen sprake is van een beschermd beroep is evenzo duidelijk, net als het gegeven dat velen proberen een graantje mee te pikken bij het transfereren van spelers. Michel van Egmond geeft hieraan inhoud door concrete gevallen te beschrijven. Als het boek uit is, blijft de lezer niettemin achter met het onbestemde gevoel dat hij veel van hetzelfde heeft gelezen.
Reageer op deze recensie