Interessante structuur
In het donker is het tweede boek van Cara Hunter in haar serie met als hoofdpersoon inspecteur Adam Fawley. Het kan als een standalone gelezen worden. Inspiratie voor dit boek deed ze op tijdens een wandeling met haar man langs grote Victoriaanse huizen in de buurt waar zij wonen in Oxford. Haar man merkte terloops op dat de huizen zo groot zijn dat er gemakkelijk iemand in de kelder van zo’n huis verborgen zou kunnen zijn zonder dat het in de gaten zou lopen. De eigenaar van hun huurhuis had allerlei rommel in hun griezelig overkomende kelder achtergelaten en zelf hadden ze wat laten verbouwen. Daarnaast is het verhaal ingegeven door verschillende true crime gebeurtenissen, waaronder de bekende Fritzl-zaak in Oostenrijk. Daarbij bleek dat Josef Fritzl zijn dochter Elisabeth vanaf haar achttiende jaar in een kelder onder zijn huis gevangen had gehouden en vanaf haar elfde seksueel misbruikt had.
Wanneer een aannemer een huis aan het renoveren is en daarbij een muur naar de buren wordt doorgebroken, vinden de bouwvakkers een jonge vrouw met haar kind in een kelder van het naastgelegen huis. Het tweetal is uitgedroogd en uitgehongerd. De vrouw praat niet en het tweejarige kind is nog te jong om iets te kunnen zeggen. Het huis is van Dr. William Harper, een gepensioneerde, dementerende professor, die zegt van niets te weten. Het blijkt niet het enige mysterie te zijn dat Adam Fawley en zijn team moet oplossen.
Het verhaal, dat geen hoofdstukken kent, wordt vanuit meerdere perspectieven verteld, waarvan voor een belangrijk deel uit het perspectief van Adam Fawley. Dit wordt doorspekt met onder meer krantenartikelen, e-mails, transcripties van ondervragingen door de politie en blogposts. Dit bevordert niet alleen het tempo van de verhaallijn, maar heeft ook als effect dat de lezer precies op hetzelfde moment als de rechercheurs nieuwe informatie te verwerken krijgt, waardoor deze zich direct betrokken voelt.
Het verhaal heeft goed uitgewerkte karakters. Adam Fawley is slim, opmerkzaam en begaan. Hij en zijn vrouw Alex proberen het hoofd te bieden aan het verlies van hun zoon die zelfmoord heeft gepleegd. Hun gedeelde zorg voor het welzijn van het jongetje, dat uit de kelder is gered en wordt afgewezen door zijn moeder, leidt tot nieuwe problemen voor het tweetal.
In het verhaal spelen veel personen een rol. Dit maakt het soms wat onoverzichtelijk, hetgeen versterkt wordt doordat het verhaal vanuit meerdere perspectieven verteld wordt en de lezer zich telkens opnieuw moet focussen op de vraag wie aan het woord is. Alhoewel dit voorkomen had kunnen worden door het verhaal op te delen in hoofdstukken met vermelding van wie aan zet is, heeft de auteur hier terecht niet voor gekozen. Daarmee zou de unieke structuur van het verhaal verloren zijn gegaan. Ergo, de lezer moet zich gewoon wat meer inspannen om dit verhaal, gevuld met mysterie en intriges, tot zich te nemen. En als bonus krijgt deze een heel sterke, niet te voorziene ontknoping voorgeschoteld.
Alle delen in deze serie hebben titels van drie woorden die bewust ambivalent zijn. Zo gaat het bij In het donker om duisternis in zowel letterlijke als overdrachtelijke zin. In het donker is een uitstekende psychologische thriller met veel twists. Gelukkig is het derde deel rond Adam Fawley No Way Out inmiddels verschenen. Alleen nog even wachten op de Nederlandse vertaling.
Reageer op deze recensie