Leuker dan het origineel
Ik heb een aantal jaar geleden de Ilias gelezen van Homerus, en die viel mij helaas iet wat tegen. Dat kwam mede omdat er continu gevechten waren en gigantisch veel personages, waarvan sommige net geïntroduceerd werden om vervolgens vermoord te worden. Kortom ik kwam nooit echt in het verhaal.
Maar nadat ik van Stephen Fry Mythos en Helden had gelezen kon natuurlijk Troje niet uitblijven. Deze versie vindt ik eerlijk gezegd een stuk toegankelijker en leuker om te lezen dan de originele versie. Ik ken inmiddels het verhaal van de val van Troje en de helden die erin voorkomen best goed, maar toch wist Fry mij nog te verrassen. Ook liet hij blijken dat hij veel weet over de Griekse helden en goden. En stelt hij eigenlijk ook de vraag hoe Homerus wist wat er allemaal gebeurde tijdens de Trojaanse oorlog , gezien hij pas ongeveer 400 jaar later leefde en er in die tijd nog niks op papier werd gezet. Kortom is dit hele verhaal met zijn helden verzonnen door Homerus of is deze Mythe toch ooit echt gebeurd. Ik hoop natuurlijk van wel want het is een ongelofelijk mooi, indrukwekkend verhaal, met helden die tot de verbeelding spreken.
Na Mythos, Helden en Speelbal van de goden (hervertelling van de graaf van Monte Cristo) krijgt ook Troje van mij 5 dikke sterren.