Makkelijk leesbaar, maar oppervlakkig
Dit boek heb ik via een leesclub van Hebban gelezen. Mijn mening hieronder is dan ook beïnvloed (in positieve zin) door de discussies met de andere leesclubleden.
Bij een historische roman hoop ik altijd op een roman waarvan het verhaal nauw verweven is met waargebeurde historie. Ik had verwacht een verhaal te lezen wat echt alleen in het Amsterdam van 1695 zou passen, maar de schrijfster heeft de historische tijd en plaats eerder als achtergrondkleur gebruikt dan voor onmisbare zaken op de voorgrond. Hierdoor zou het verhaal zo naar een andere plaats toe geschreven kunnen worden. Ook een waargebeurd oproer in Amsterdam weet de schrijfster m.i. onvoldoende te benutten. Een ander oproer had net zo goed volstaan, waarmee het boek voor mij niet specifiek genoeg is voor 1695/1696.
Qua tijdgeest past het wel in de 17e eeuw en laat de schrijfster duidelijk zien dat ze weet waar ze over schrijft. Soms zocht ik zelf iets op, soms deed één van de leesclubleden dat en het klopte allemaal. Aan het eind van het boek heeft de schrijfster een historische verantwoording toegevoegd, die een paar (voor mij) verrassende elementen bevat.
De schrijfstijl is zeer vlot. Je vliegt door het boek heen, wat echt een verschil is met haar vorige boek "Het Rupsenhuis". Daarnaast worden zeer veel thema's aangeroerd; prostitutie, positie van vrouwen, vroedvrouwen, gekleurde mensen, etc. Jammer is wel dat dit ten koste is gegaan van de karakterontwikkeling van enkele personages. Het verhaal raakt daardoor niet echt en blijft wat oppervlakkig. Het was misschien beter geweest als er minder thema's waren behandeld waardoor wat meer ruimte was geweest om dieper op de beweegredenen van de personages in te gaan.
Al met al een aardig verhaal in een correcte historische setting wat lekker wegleest.