Niet geloofwaardig
Het eerdere boek van Terry Hayes, "Ik ben Pelgrim", vond ik fantastisch. Ik noem dat hier, omdat de auteur met dit nieuwe boek de indruk wekt eenzelfde soort boek te willen neerzetten. Het is wederom een strijd van een geheim agent tegen een terrorist. Op die plaatsen waar Hayes zich strikt aan dat genre houdt, is hij bij vlagen ook weer even goed. Maar helaas heeft de auteur gemeend allerlei nieuwe, SF-achtige elementen aan het verhaal te moeten toevoegen en die zijn mijns inziens jammerlijk mislukt.
De auteur doet elke keer voorkomen of alles in het verhaal zou kunnen gebeuren in de praktijk, maar slaat hierbij een aantal keren de plank mis, ook al omdat het technisch niet klopt. Hij lijkt naar sommige onderwerpen te weinig onderzoek te hebben gedaan, waardoor de geloofwaardigheid voor mij tijdens het lezen verdween.
Ik heb moeite moeten doen om dit boek uit te lezen.
Spoiler alert van hier!
In het begin van het boek introduceert de auteur het vermogen van satellieten om geluiden in auto's te kunnen opvangen, zonder afluisterapparatuur. Dit is echter volstrekt onmogelijk. Geluid verplaatst zich in lucht en materie. Satellieten zweven echter in het vacuum van de ruimte waar geen materie en geen lucht zijn. Daar is gewoon geen geluid.
Later in het boek introduceert de auteur een cloaking technologie waarbij licht om een object heen wordt gebogen zodat het onzichtbaar blijft. Tot zover in orde, want deze techniek staat weliswaar in de kinderschoenen, maar bestaat al wel. Echter, in het boek wordt dit gekoppeld aan een verplaatsing in de tijd. Dit is natuurkundig onjuist. Het ombuigen van licht berust op hetzelfde principe als waarmee een regenboog verschijnt en waarmee prisma's werken. Hierbij vindt echt geen verplaatsing in de tijd plaats. En als een gecloakte raket met brullende motor langs je raast, dan merk je dat echt wel, ook al is die onzichtbaar.
Tot slot laat hij een buitenaards virus de lichamen van mensen overnemen, waardoor die onverwoestbare zombies worden. Dit is een heel rare toevoeging aan een verhaal dat verder niets met het buitenaardse te maken heeft..
Ik heb moeite moeten doen om dit boek uit te lezen.
Spoiler alert van hier!