Colditz
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel Colditz door de Duitsers als gevangenis gebruikt. De meest vluchtgevaarlijke gevangenen werden hier vastgehouden omdat men geloofde dat het onmogelijk was om uit dit kasteel te ontsnappen.
De auteur neemt je op boeiende wijze mee naar het dagelijkse leven in Colditz. Deze gevangenis telde trouwens meer uitbraakpogingen dan de andere kampen. En het moet gezegd zijn: het ontbrak de gevangenen alvast niet aan creativiteit bij het bedenken van hun ontsnappingen.
Aan Duitse kant vond ik de nonchalante omgang met de gevangen opmerkelijk. Zeker als je weet hoe de bewakers zich in andere kampen gedroegen. Vooral bewaker Eggers vond ik een bijzondere man. Hij behandelde de gevangenen menselijk en met respect.
Verder legt de auteur onder meer uit hoe men ontsnappingsmateriaal probeerde binnen te smokkelen. Binnen dit stukje geschiedenis haalt hij ook enkele onderwerpen uit de taboesfeer zoals relaties onder mannen en depressie.
Colditz heb ik met veel interesse en verbazing gelezen. De informatie werd helder gebracht en ook het beeldmateriaal is een meerwaarde. Het boek geeft een unieke inkijk in het dagelijkse leven van deze gevangenis. Eerder las ik ook andere boeken van deze auteur. Dat waren stuk voor stuk aanraders.