De winnaar / de verliezer
Ik kan me perfect inbeelden dat veel lezers dit boek heel goed vinden. Jammer genoeg behoor ik niet tot die groep en had ik moeite met het boek telkens opnieuw op te pakken.
Conor heeft zijn rechtenstudie bijna afgerond en kan tijdens de zomer in Cutters Neck tennislessen geven aan de rijke bewoners daar. Dat geld kan hij goed gebruiken, want zijn moeder lijdt aan diabetes en ze komen maar amper rond.
Het gebruik van actuele thema's in het boek, en dan met name corona, vond ik storend. Met de info die we vandaag hebben, hoef ik zeker niet meer aan deze periode herinnerd te worden omdat het toch eerder boosheid oproept. Voor mij voelde het ook niet als een onmisbaar element aan, eerder overbodig.
Zoals de flaptekst aangaf, begint Conor een affaire met een van de bewoners. Er volgen heel wat scènes die bij mij eerder een gevoel van plaatsvervangende schaamte opriepen. Ik wist dat ik me hier wel aan kon verwachten, maar had gehoopt dat het, toch voor een thriller, niet zo overheersend zou zijn.
Conor zelf kon ook niet op mijn sympathie rekenen. Zowel hij als enkele andere personages waren klaarblijkelijk van mening dat blank en rijk zijn iets verschrikkelijk slecht is, gezien het zo negatief werd afgeschilderd. Het toppunt is dat Conor uitgerekend met de rijkste vrouw van ze allemaal een affaire begint. Hij hecht zelf steeds meer belang aan status en die hypocriete houding wist mij niet te bekoren.
Op een gegeven moment komen we aan de zogeheten onherstelbare fout, maar die kon mijn aandacht niet meer vasthouden. Ik denk dat bij mij de ergernissen te veel overheersten waardoor mijn kijk misschien negatiever is dan zou moeten. De winnaar heeft een prachtige cover die me meteen aansprak, maar het verhaal zelf was heel wat minder.