Bonita Avenue
Dik boek. Over een man die door hard te werken en geholpen door zijn groot inzicht in wiskunde een hoge academische positie heeft weten te bereiken. Enschede wordt vaak vernoemd. Door zijn stiefdochter die een geheim leven leidt op het internet (rond de eeuwwisseling) en vooral door zijn eigen zoon die na een lange gevangenisstraf nog steeds een crimineel blijkt, zal hij echter ten val komen.
Het boek is zeker qua stijl erg vakkundig geschreven. niet zozeer poëtisch als wel met rijke taal, rake opmerkingen, soms goed gevonden metaforen (vergelijkingen). Ik vermoed dat de auteur veel schrijfplezier beleefde aan deze roman en niet goed van ophouden wist, want het geheel is ietwat langgerokken en mijn leesplezier was van een ietwat kortere adem.
Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, en zeker ook doordat er meerdere personen hun verhaal vertellen zonder dat vooraf wordt aangegeven wie aan de beurt is, moest ik opletten niet in de war te raken, wat noopte tot traag/trager lezen en heel soms herlezen. Er komen tamelijk veel personages in voor, waarvan sommige na een heel aantal bladzijden weer worden opgevoerd; een lijst bijhouden leek mij aangeraden. Dat wat op het einde van het boek beschreven werd, wat niet hetzelfde is als het verhaaleinde, vond ik wel wat grotesk.
Mijn besluit: als geheel een grote prestatie, en wel aanrader, zeker wat betreft taalgebruik of stijl, toch voor lezers met een voldoende lange aandachtsspanne. Vier sterren.